Kontrollkomiteen retter enstemmig sterk kritikk mot Erna Solberg i habilitetssaken. Dette er det mest alvorlige nivået av kritikk denne komiteen har tilgang til.

– Flertallet mener at Solberg i utilstrekkelig grad har overholdt sin undersøkelsesplikt overfor ektemannens aksjehandel, og en samlet komité mener at Stortinget bør vedta at det er sterkt kritikkverdig at Erna Solberg i sin tid som statsminister var inhabil i flere saker behandlet av hennes regjering, sa saksordfører Grunde Almeland (V). (NTB)

Samtidig får både Solberg og Jonas Gahr Støre kritikk for mangelfulle habilitetsrutiner i sine regjeringsperioder.

– Sakene viser at det over tid har vært lav bevissthet rundt spørsmål knyttet til habilitet, og hvordan det påvirker tilliten til politiske beslutninger, sier Arbeiderpartiets fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Frode Jacobsen.

Anette Trettebergstuen og Ola Borten Moe slipper unna med kritikk som en merknad. Dette begrunnes med at de selv tok ansvar ved å fratre som statsråd.

Anniken Huitfeldt får kritikk for at hun ikke hadde undersøkt ektemannens aksjehandel bedre. Høyres og FrPs medlemmer av komiteen ønsket at kritikken skulle være sterk, men de fikk ikke flertall.

I hennes tilfelle har ektemannen handlet aksjer mens hun var statsråd, noe som har ført til at hun var inhabil i en rekke saker.

Tonje Brenna får kritikk for at hun ikke meldte seg inhabil da hun utnevnte nære venner til styreverv, og for at hun deltok i behandlingen av økonomisk støtte som gikk videre til Utøya AS.

Et mindretall ville gi Brenna «sterk kritikk», men det er ikke de rødgrønne partiene med på.

Komiteen slår fast at Brenna burde vurdert i hvilken grad Wergelandsenterets tilskudd fra Kunnskapsdepartementet til skoleprosjektet «22. juli og medborgerskap» involverte Utøya AS. Hun burde ikke vært involvert i forberedelsene av statsbudsjettet når det gjaldt Raftostiftelsen, og heller ikke oppnevnt Elgesem som styremedlem.

Dermed slipper Brenna billig unna, selv om det i dag ble kjent at Brenna visste at hun var inhabil i ett år før hun ga beskjed.

Komiteens forslag til vedtak sendes nå til Stortinget, hvor innstillingen skal behandles og vedtas kommende tirsdag, 5. mars.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.