NTB

Erna Solberg ber ektemannen Sindre Finnes om å lage en offentlig oversikt over alle aksjehandlene sine, melder E24.

– Jeg kommer til å be Sindre lage en oversikt over hans aksjehandel i tiden jeg var statsminister, og at han offentliggjør den når den er klar, sier Høyre-leder Erna Solberg til E24.

Samme avis skrev i forrige uke at Finnes hadde kjøpt og solgt aksjer i børsnoterte selskaper i de åtte årene Solberg var statsminister.

Solberg understreker at det lenge har vært kjent at ektemannen hennes eier aksjer, og at det er noe han har hatt anledning til å gjøre.

– Det jeg har vært opptatt av, er at jeg må vite nok om hvilke selskaper Sindre eier aksjer i, til å kunne vurdere min habilitet eller be om ytterligere informasjon i tvilstilfeller, sier hun.

Måtte redusere aktiviteten sin

Venstre og Frp har gått ut og sagt at de mener Finnes bør være åpen om alle aksjekjøpene han gjorde fra 2013 til 2021 da kona var statsminister.

– Jeg mener det ville vært klokt å være åpen om dette, sa Grunde Almeland (V). Han er saksordfører for habilitetssakene som behandles i Stortingets kontrollkomité.

Finnes har tidligere sagt til E24 at han måtte redusere sin aktivitet i aksjemarkedet da kona ble statsminister i 2013. Da måtte han selge seg ut av flere selskaper.

– De få – sammenlignet med tiden før og etter hun var statsminister – kjøp og salg som ble gjort i denne perioden, forsøkte jeg å gjøre i henhold til håndboken for politisk ledelse, sa han i forrige uke.

Fire habilitetssaker i sommer

Saken om Finnes’ aksjehandler kom fram etter at utenriksminister Anniken Huitfeldt innrømte at hennes ektemann, Ola Flem, hadde handlet aksjer i selskaper hun var inhabil overfor. Flem har blant annet kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens hun har sittet som statsråd.

Før det måtte Ola Borten Moe (Sp) gå av som statsråd da det ble kjent at han har vært inhabil og kjøpt aksjer.

Også Tonje Brenna (Ap) og Anette Trettebergstuen (Ap) har beklaget brudd på habilitetsreglene. Sistnevnte gikk av som statsråd som følge av saken.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.