Høyres partileder Erna Solberg på valgkampturné. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Erna Solberg sier hun aldri har delt innsideinformasjon med ektemannen, Sindre Finnes, etter at det kom frem at han handlet aksjer da hun var statsminister.

Brått kom også tidligere statsminister og nåværende Høyre-leder Erna Solberg i søkelyset i forbindelse med den typen habilitetsspørsmål som i de senere dager har vært fremme i offentligheten.

For Solbergs vedkommende har det bakgrunn i at hennes mann, Sindre Finnes, skal ha drevet aksjehandel mens hun var statsminister.

Ifølge NTB opplyser hun at det ikke har skjedd noe som er i strid med regelverket:

– Jeg har aldri delt innsideinformasjon med Sindre. Han har heller ikke agert på noe innsideinformasjon rundt dette. Det er relativt få kjøp som ble gjort i denne perioden, sier Høyre-lederen til NRK.

Torsdag kom det igjen frem saker om at Finnes handlet aksjer da Solberg var statsminister. Selv sa han at han forsøkte å følge håndboken for politisk ledelse.

– De få – sammenlignet med tiden før og etter hun var statsminister – kjøp og salg som ble gjort i denne perioden, forsøkte jeg å gjøre i henhold til håndboken for politisk ledelse, sa Finnes til E24.

Ifølge pressesjef Cato Husabø Fossen i Høyre orienterte Finnes embetsverket på Statsministerens kontor om hvilke aksjer han eide både ved Solbergs tiltredelse i 2013 og senere.

Han påpekte også på at Solberg i sin tid som statsminister meldte seg inhabil i flere ulike saker.

– Vi er ikke kjent med noen saker hvor hun var inhabil på grunn av Sindre Finnes’ aksjeeierskap, sa pressesjefen.

Den tidligere statsministeren påpeker at hun og Statsministerens kontor visste hvilke selskaper Finnes hadde aksjer i.

– Det var en del av samtalen som var på et tidlig tidspunkt. Den hadde vi fordi jeg skulle vurdere om vi kunne komme i situasjoner hvor jeg var inhabil, sier Solberg.

Rødts medlem av kontrollkomiteen, Seher Aydar, skrev i en epost til NTB torsdag at summen av alle habilitetssakene forsterker behovet for å gjenreise tilliten, og at Stortinget nå må ta styringen.

– Bunken over saker på kontrollkomiteens bord blir nå større. Vi må komme til bunns i spørsmålene om habilitet og aksjehandel, også i denne saken, skrev Aydar.

Det er ikke noe generelt forbud mot at statsråders familiemedlemmer skal drive aksjehandel, men det må altså skje innenfor et spesifikt regelverk, for å unngå habilitetsproblemer.

Statsminister Støre opplyste på pressekonferansen tidligere denne uken at dette regelverket nå skal presiseres ytterligere, for å fjerne gråsoner og rom for tvil.

Les også: 

FrP mener Økokrim bør etterforske Huitfeldt-saken

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.