Erna Solberg måtte svare om ektemannens aksjehandel under pressekonferansen der hun skulle feire mandagens valgseier.

Tirsdag ettermiddag ble det klart at Solbergs mann, Sindre Finnes, hadde handlet aksjer i børsnoterte Nekkar 72 ganger på 16 måneder, og det mens Solberg var statsminister, skriver E24.

Finnes var langt mer aktiv i aksjemarkedet enn han tidligere har gitt uttrykk for, og trosset en klar advarsel fra Statsministerens kontor om ikke å drive med kortsiktig aksjehandel.

– Jeg var ikke klar over omfanget. Det var mer handel enn det jeg var klar over, sier Solberg.

Høyre-leder Erna Solberg hadde tirsdag pressekonferanse etter Høyres sterke valgseier, der den tidligere statsministeren serverte kake.

Men kaken fikk en sur bismak når ektemannens aksjekjøp ble mer interessant for journalistene enn Høyres gode valgresultat.

I perioder kjøpte eller solgte Finnes aksjer i selskapet flere ganger om dagen. Tre av dagene kjøpte og solgte han aksjer samme dag.

Finnes kjøpte seg kraftig opp da kursen var på under 4 kroner. I løpet av 2021 steg kursen til over 8 kroner, og Finnes solgte hele beholdningen sin dette året.

Finnes tjente rundt 415.000 kroner på handlene, ifølge aksjonæroversikten.

Totalt kjøpte og solgte han aksjer til en verdi av 2,66 millioner kroner i perioden.

Finnes har ikke svart på henvendelser om Nekkar-aksjene.

Finnes sa at han gjorde «få» handler under Solbergs statsministerperiode, sammenlignet med tiden før og etter.

Det viser seg altså at dette ikke er sant.

Sindre Finnes drev daghandel med aksjer i et selskap der Ernas søster satt i styret

– Dette er jo et selskap jeg allerede var inhabil i, siden søsteren min sitter i styret, sa Solberg, og sikter til Marit Solberg, som satt i styret for industriselskapet Nekkar under perioden det er snakk om.

– Jeg var klar over at dette var et selskap jeg måtte være varsom med, sier Solberg.

Da Solberg var statsminister, sto det i «Håndbok for politisk ledelse» at ektefellers aksjehandel etter forholdene «vil kunne likestilles med disposisjoner foretatt av medarbeideren selv».

Det sto også – den gang som nå – at regjeringsmedlemmer og deres ektefeller skal «utvise en betydelig grad av aktsomhet» i aksjemarkedet.

Erna Solberg er tilbakeholden med informasjon om hvorvidt hun eller mannen har opptrådt uaktsomt her.

– Spørsmålet er om jeg har vært inhabil i noen av sakene, og det har ikke kommet frem noen indikasjoner på det. Så venter vi på listen over alle hans aksjehandler, og da skal jeg komme tilbake til dette, avslutter valgvinneren.

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.