Stein Lier-Hansen, Norsk Industri. Foto: Terje Pedersen / NTB

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er klar på at Sindre Finnes ikke har fått innsideinformasjon i forbindelse med aksjehandler i oljenæringen og Nordic Mining.

Det dukker opp en del spørsmål om hvilken tilgang Sindre Finnes kan ha hatt til innsideinformasjon, både i kraft av sin stilling i Norsk Industri og som ektemann til Erna Solberg.

Sindre Finnes er ansatt som fagsjef i Norsk Industri. Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er tydelig på at Finnes ikke har fått noen slik informasjon gjennom sin stilling i organisasjonen.

– Ja, det kan jeg garantere. Det er jeg 100 prosent sikker på. Det er derfor jeg tør å si at han ikke har brutt våre regler knyttet til innsideinformasjon, sier Stein Lier-Hansen til VG.

NTB melder om saken.

Når det gjelder spørsmålet om hvilken nytte ekteskapet med Erna Solberg eventuelt kan ha hatt for Finnes sine investeringer, har det vært en del spekulasjoner. Men intet er her avklart.

Fredag skrev Dagens Næringsliv at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes i 2020 handlet oljeaksjer samtidig som Solberg forhandlet en krisepakke for oljeselskaper.

Samme dag skrev avisen Firda at Finnes i 2013 kjøpte aksjer i Nordic Mining før Solberg-regjeringen åpnet for sjødeponi for mineralnæringen.

Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen presiserer til VG at Finnes kjøpte aksjene i Nordic Mining før Solberg ble statsminister, og at han således ikke har hatt tilgang til informasjon fra statsministeren.

– Ikke lekkasje fra Erna til Sindre

– I de to nevnte sakene kan vi dokumentere at det var åpen informasjon – og ikke noen lekkasje fra Erna til Sindre, sier Lier-Hansen.

Norsk Industri-lederen sier at deres gjennomgang viser at Finnes har handlet aksjer i en tidsperiode da informasjon i de to omtalte sakene var offentlig kjent.

– Når det gjelder Nordic Mining, kjøpte han aksjer først etter at regjeringsplattformen ble kjent. Der står det at de ville satse på mineralnæringen. Etter det kjøpte han aksjer, sier Lier-Hansen.

Håper på Økokrim-etterforskning

Økokrim skriver i en epost til NTB at de i løpet av høsten vil vurdere om det er grunnlag for å åpne etterforskning.

Stein Lier-Hansen sier til Dagbladet/Børsen at de foreløpig ikke har hatt kontakt med Økokrim.

– Vi har blitt informert gjennom mediene at Økokrim vurderer å etterforske saken. Det er veldig viktig at denne saken blir belyst, og at vi finner ut av hva som er spekulasjoner. Jeg håper Økokrim åpner sak, og da vil vi samarbeide, sier han.

Økokrim har nylig valgt å ikke åpne etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt i forbindelse med habilitetssaken knyttet til hennes ektemann.

Les også: 

Økokrim åpner ikke etterforskning i Huitfeldt-saken

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.