Den norskfødte advokaten og korrupsjonsjegeren Eva Joly reagerer sterkt på at Økokrim fredag kunngjorde at de ikke starter etterforsking av aksjehandlene Sindre Finnes gjorde mens kona Erna Solberg var statsminister.

– Jeg synes Økokrim har abdisert sin rolle, at de ikke oppfyller mandatet de har fått fra Stortinget, som er å etterforske all økonomisk kriminalitet, også fra politikere og ektefellene deres. Det virker som at de skyr politikken, sier Joly til Klassekampen.

Hun mener prinsippet for å starte etterforskning ikke er fulgt.

– Når du åpner etterforsking, skal du bare ha skjellig grunn til mistanke. Den mistanken er grunnlagt i Nordic Mining. Det sier de selv. De har oppført seg som om de var dommere, sier Joly.

Korrupsjonsjegeren sier videre at det hele virker iscenesatt fra Solberg sin side.

– At Erna på fredag annonserte at hun ikke skal skille seg, ser jeg på som at det hele er regissert og at hun er i hendene på kommunikasjonseksperter og advokater. Det er ikke bra for demokratiet, sier Joly.

Eva Joly mener Erna Solberg må trekke seg

Økokrim-sjef Pål Lønseth sin forklaring om at fortjenesten til Finnes på Nordic Mining aksjene var så små og så langt tilbake i tid at de ikke ser grunn til å etterforske det, mener Joly er direkte uhørt.

– Det de ikke sier, er at de selv har latt det bli foreldet. De har selv latt det bli foreldet, for de hadde saken på bordet og kunne stoppet foreldingen, men det ville de ikke. Det å ikke ta etterforskingen på dette punktet, er en politisk avgjørelse, sier Joly.

Lønseth sa òg på fredag at resultatene fra handlene ikke har vært særlig gode, og viste til at Finnes trolig ville tjent mer på å ha pengene i ett vanlig indeksfond.

Joly meiner det argumentet ikke er juridisk.

– Vi vet fra Økokrims egen analyse av Nordic Mining-saken at dette trolig var innsidehandel. Derfor vet vi at Finnes hadde intensjonen til å begå innsidehandel. Når han har vist én gang at han hadde den intensjonen, kan vi anta at han ikke hadde en moralsk motforestilling mot innsidehandler, sier hun.

Lønseth er selv tidligere politiker og har vært statssekretær for Arbeiderpartiet i justisdepartementet.

Tirsdag må Solberg forklare seg sammen med tidligere statsråder Ola Borten Moe og Anniken Huitfeldt, og nåværende statsråd og nestleder i Arbeiderpartiet Tonje Brenna, til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om de ulike habilitetsbruddene.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.