Eva Joly. Foto: Lise Åserud / NTB

Korrupsjonsjegeren Eva Joly mener Høyre-leder Erna Solberg må trekke seg av hensyn til demokratiet etter skandalen rundt ektemannens aksjehandel.

Synspunkter og krasse utspill knyttet til Sindre Finnes, Erna Solberg og aksjeskandalen fortsetter å poppe opp.

Nå kommer den norskfødte, internasjonalt kjente korrupsjonsjegeren Eva Joly på banen, og heller ikke hun er særlig overbærende med Solberg & Finnes i denne saken.

Joly er i dag en fransk advokat, politiker og tidligere forhørsdommer. Til Klassekampen sier hun at Solberg-saken bare kan få ett utfall – at Erna Solberg må gå av for å bevare tilliten til demokratiet.

NTB melder om saken.

Joly sier hun er bekymret for signaleffekten om Solberg blir sittende til tross for skandalen. Hun mener saken kan svekke folkets tillit til politikerne og til de demokratiske institusjonene:

– Hvis dette kan skje uten konsekvenser, bekrefter det ytterliggående høyres mantra om at alle maktstrukturene er råtne, sier Joly.

Hun har selv ved en rekke anledninger markert seg som temmelig orientert mot venstresiden i poltikken.

Høyres sentralstyre har så langt ikke gitt uttrykk for noe annet enn at Solberg har partiets fulle tillit. De mener Solberg har blitt ført bak lyset av ektemannen og dermed ikke kan holdes ansvarlig.

Dette gjør ikke inntrykk på Joly:

– Det er trist, men irrelevant, om hun har blitt lurt eller om hun er lei seg. Som en politisk eksponert person er hun ansvarlig for at ingen av hennes nære relasjoner kan bruke hennes posisjon til egen vinning. Dette har Norge forpliktet seg til i FN for tjue år siden, sier Joly.

Hun har selv markert seg som temmelig orientert mot venstresiden i politikken, men har uansett nylig uttalt at også utenriksminister Anniken Huitfeldt bør trekke seg som følge av saken knyttet til ektemannens aksjekjøp.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.