Tidligere Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Selv om Økokrim ikke åpner sak mot Erna Solberg og Sindre Finnes, må Høyre-lederen fortsatte gjenvinne folkets tillit, mener kommentatorer.

Fredag ble det kjent at Økokrim ikke vil etterforske aksjeaktivitetene til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes i årene hun var statsminister. Document omtalte dette tidligere fredag, se sak under.

Men ikke alle oppfatter dette som en «full frifinnelse» og oppreisning ute i samfunnet, og overfor velgerne.

Selv fra egne, nære politiske venner, som tidligere regjeringskollega Torbjørn Røe Isaksen, uttrykkes det en viss tvil om i hvilken grad Erna Solberg nå vil kunne gå videre med rak rygg:

– Folkejuryen sitter fortsatt i møte. Deres dom blir den viktigste av dem alle slik Høyre tenker nå, skriver samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen i E24 i en kommentar.

Han var tidligere medlem av Høyre og statsråd i Solbergs regjering fra 2013–2021.

NTB melder om saken.

Isaksen mener at selv om denne saken formelt og rettslig sett er ute av verden, så vil det aldri bli det samme for Høyre og Solberg. Han tror det vil klebe ved den tidligere statsministeren også fremover:

– Denne saken vil ikke bli glemt. Jeg tror den vil henge ved Solberg resten av hennes politiske karriere. Noen vil aldri kunne tilgi. Andre velgere vil kunne gå videre, kanskje særlig på høyresiden.

Mange stiller spørsmålet om hva Erna Solberg nå vil gjøre videre.

Fra partiet har det vært uttrykt fortsatt tillit til henne, hun har selv erklært en ambisjon om å bli statsminister igjen fra 2025, og partiet har ikke overflod av naturlige arvtakere som frontfigur.

Politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Aftenposten mener resultatet fortsatt kan bli at Solberg trekker seg som Høyre-leder.

– Det vil avhenge først og fremst av Solbergs vurdering av hvilken motivasjon hun har, og hennes og partiets vurdering av hvor skadd Solberg og partiet er av habilitetssaken, skriver han i en kommentar.

Solberg vil trolig bruke tiden frem til årsskiftet til å vurdere det hele.

Les også: 

Økokrim åpner ikke sak mot Solberg/Finnes

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.