Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Photo/Markus Schreiber

Høyre-leder Erna Solberg mener det er en «nobrainer» at det har blitt vanskeligere for henne å fortsette som partileder. Men hun er fortsatt vag om fremtiden.

Erna Solberg har denne høsten opplevd den verste stormen i sitt politiske liv. Aksjesaken knyttet til hennes ektemann Sindre Finnes har preget mediene i ukesvis.

Den har åpenbart blitt en stor belastning for henne som Høyre-leder, og som mulig statsministerkandidat.

Overfor NTB vil hun ikke svare på om hun tror det blir mulig å fortsette som partileder etter denne saken.

Hun velger å gi et rutinert og temmelig uforpliktende svar:

– Vet du hva. Jeg har ikke tenkt på å svare på alle hypotetiske spørsmål og forsøk rundt det. Jeg har vært politiker for lenge til å la meg lure av det, sier Solberg til NTB.

NTB-Marius Helge Larsen skriver om saken.

Lørdag var hun på et konferansehotell på Gardermoen for å feire at Høyre har fått 107 ordførere etter valget, og at 3,6 millioner nordmenn nå bor i en Høyre-styrt kommune.

Partiet har hatt stor suksess under hennes ledelse.

Folkevalgte fra hele landet var til stede og ga partilederen stående applaus og jubel.

– Vanskeligere enn uten denne saken

Samme dag gikk Solbergs tidligere regjeringskollega, Siv Jensen, ut i E24 og sa at hun synes det ser litt vanskelig ut med tanke på om Erna Solberg kan bli statsminister igjen.

Til dette sier Solberg:

– Jeg tenker at Siv får stå for sine ord. Jeg tenker at det er vanskeligere nå enn det hadde vært uten denne saken. Det er det ingen tvil om. Men så det er vel en «no-brainer» å si at det er vanskeligere, og at det har skjedd noe i løpet av høsten, sier Solberg.

I sin tale til Høyres folkevalgte sa Solberg ingenting om sin egen framtid som Høyre-leder. Hun mener det hadde vært helt unaturlig å ta det opp i talen.

– Jeg tror nok dere overdriver hvor mye de tenker på spørsmålet om jeg skal være partileder, fremfor hvordan de skal sørge for å levere god politikk til sin kommune, sier Solberg.

I talen snakket hun om konkrete politiske saker, blant annet ensomhet blant eldre, lang behandlingstid i byggesaker og klimapolitikk.

Vil ikke gi tidsramme

Solberg mener at spørsmålet om hennes politiske fremtid er en sak mellom henne og sentralstyret i Høyre. Sentralstyret har møte mandag, men hun vil ikke gå inn på hva hun har tenkt å si til dem.

– Det skal jeg snakke med sentralstyret om, sier hun.

– Men når tror du at du kommer til å avklare dette? spør NTB.

– Jeg har ikke tenkt å gi pressen noen som helst tidsramme for det.

– Men er det ikke litt rart å stå på talerstolen foran ordførerne i dag i en situasjon hvor du ikke har avklart dette?

– Nei, det er bare veldig hyggelig å være her for å feire at vi har 107 ordførere, at vi har åtte fylkesordførere, og vi har en haug med tillitsvalgte som har fått makt og innflytelse til å skape god Høyre-politikk.

God stemning

Stemningen i salen på Gardermoen var god, og Solberg sier selv at hun opplever å ha «stor tillit» blant partiets ordførere, varaordførere og fylkesordførere.

Høyre har nå 107 ordførere, 2 byrådsledere, 70 varaordførere og 8 fylkesordførere

NTB fikk loddet stemningen blant noen av dem, og de ga alle tommel opp for Erna Solberg.

– Jeg har full tillit til henne, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg i Oslo.

– Så du tenker at hun kan fortsette?

– Ja, det håper jeg!

Også Høyres ordfører i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, har full tillit til partilederen.

– Jeg er veldig happy med Erna som leder, sier hun.

– Det er et bakteppe med den saken som er veldig beklagelig, som jeg gjerne skulle vært foruten, men tilliten til henne som partileder er fullt til stede, avslutter Stavangerordføreren.

Ifølge de seneste meningsmålingene har også velgerne bevart sin tillit til Erna Solberg, partiet holder stillingen som landet største parti.

Les også: 

Måling: INP på vippen, Høyre holder stillingen tross Solberg-saken

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.