Høyres leder Erna Solberg på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Høyreleder Erna Solberg sier at hun vil se an «utviklingen av saken» som pågår rundt henne og Sindre Finnes’ aksjehandler, før hun tar en avgjørelse om sin egen fremtid.

Høyrelederens ambisjon har lenge vært å bli statsminister for en tredje periode, etter valget i 2025. Dermed har hun sannsynligvis også tenkt være leder for Høyre frem til det.

Men alt dette er blitt nokså usikkert, som følge av aksjesaken rundt hennes ektemann Sindre Finnes.

Nå uttrykker hun selv tvil omkring sin egen politiske fremtid, og at det ikke minst handler om tilliten til henne blant velgerne. Hun innrømmer at den har fått en knekk.

NTB melder om saken.

– Spørsmålet er om man føler man kan gjenoppbygge den tilliten, og om jeg har krefter til å gjøre det, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

Sitatet kommer som svar på spørsmålet «Hva slags utgangspunkt er det for diskusjonen som nå pågår i ditt parti, om du kan fortsette eller ikke?».

I et brev til kontrollkomiteen på Stortinget skrev Solberg at hun som følge av ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandler blant annet kan ha vært inhabil i arbeidet med oljeskattepakken som ble innført i starten av koronapandemien. Hun nevnte også flere andre eksempler.

Hvor mange saker hun kan ha vært inhabil i, er svært vanskelig å gjøre et anslag på, ifølge Solberg.

«Jeg må derfor nøye meg med å si, i tråd med hva jeg har gitt uttrykk for tidligere, at det trolig er snakk om en rekke tilfeller», skrev hun.

På spørsmål fra Dagens Næringsliv om hun har krefter til å gjenoppbygge tilliten, svarer Solberg:

– Det som er viktig for meg, er at jeg ikke tar de beslutningene før vi ser an utviklingen av saken. Selv om dere i pressen vil ha løypemeldinger hele tiden, er det bare å si at sånn er jeg, og sånn kommer jeg til å være. Forhastede beslutninger er feil. Jaget skal i seg selv ikke føre til at man gjør feil langsiktig beslutning.

Det er uttrykt full tillit til Erna internt i Høyres øvrige ledelse.

De fleste kommentatorer vil mene at partiet per i dag skal slite for å finne en god arvtaker til rollen som partileder og statsministerkandidat. Det er ingen som peker seg naturlig ut i så måte.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.