NTB

Seks av ti nordmenn mener Høyre-leder Erna Solberg ikke kan stille som Høyres statsministerkandidat i neste stortingsvalg.

En av tre Høyre-velgere sier det samme. Det viser en undersøkelse fra Opinions samfunnsmonitor.

– Uansett partitilhørighet, så mener en betydelig andel at Solbergs dager som statsministerkandidat kan være talte. Dette gjelder også i Høyres egne rekker, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I alt svarer 62 prosent av befolkningen nei på om de synes at Erna Solberg kan stille som Høyres statsministerkandidat i neste stortingsvalg, mens 32 prosent sier ja og resten vet ikke.

Blant Høyres velgere svarer 60 prosent ja på at Erna Solberg kan stille som Høyres statsministerkandidat i neste stortingsvalg. Blant Arbeiderpartiets velgere er det derimot kun 22 prosent som sier ja.

– Ikke uventet er det velgere på venstresiden som i størst grad synes at Erna Solberg ikke kan stille som statsministerkandidat, mens flertallet av velgere på borgerlig side mener hun fortsatt kan, sier Clausen.

Klokken 10 i formiddag kunngjør Økokrim om de skal etterforske aksjehandlene Sindre Finnes gjorde mens Erna Solberg var statsminister.

Undersøkelsen er gjennomført i Opinions samfunnsmonitor, i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen på 1000 personer i oktober 2023.

Økokrim kunngjør om de vil etterforske Erna Solberg og ektemannen

Økokrim har brukt flere uker på å vurdere materialet som ligger til grunn for beslutningen. I oktober ble tidsbruken forklart med at sakene lå langt tilbake i tid og hadde et stort omfang.

I formiddag klokka 10 vil Økokrim offentliggjøre et eget beslutningsnotat om de vil etterforske aksjeaktivitetene til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes i årene hun var statsminister.

To timer senere vil Økokrim-sjef Pål K. Lønseth redegjøre for beslutningen.

125 millioner kroner

Sindre Finnes gjorde rundt 3.300 aksjehandler i de åtte årene Solberg var statsminister. Transaksjonene beløp seg samlet til rundt 125 millioner kroner, ifølge beregninger Dagens Næringsliv har gjort basert på dokumentasjon fra Finnes selv.

Han har hele veien avvist kategorisk at noen av handlene ble gjort på bakgrunn av innsideinformasjon, eller at det knytter seg andre uregelmessigheter til dem.

Finnes har selv redegjort for aksjehandlene, mens Høyre har kommet med en tidslinje over hva Solberg skal ha visst og foretatt seg fra dag til dag i forkant av at listene ble offentliggjort.

Ikke innsidehandel

– Det er fortsatt, så langt jeg kjenner saken og ut fra det som er rapportert i mediene, ingen indikasjoner på at noen av Finnes’ aksjehandler er basert på innsideinformasjon eller andre uregelmessigheter, skrev Finnes advokat Thomas Skjelbred i en pressemelding i september.

– Finnes har et ønske om å bidra til at alle fakta han rår over, blir kjent for de instanser som måtte undersøke saken, skrev advokaten.

Han har overfor en rekke medier uttalt at det er en fordel om Økokrim åpner etterforskning, slik at det blir stadfestet at saken ikke inneholder noe straffbart og at det er en politisk sak.

Ønsker etterforskning

I etterkant av Økokrim sin kunngjøring fredag vil advokat Thomas Skjelbred gjøre seg tilgjengelig for pressen. Sindre Finnes vil ikke være tilgjengelig for mediene, opplyser han til NTB.

– Som jeg har sagt tidligere, vil det etter mitt syn være Økokrim som har myndighet og kompetanse til å etterforske denne saken og med tilstrekkelig grad av rettssikkerhetsgarantier, skrev Skjelbred i september.

Han sa til NTB tirsdag at Økokrim verken har vært i kontakt med ham eller Sindres Finnes selv.

Solberg usikker

Høyre-leder Erna Solberg har selv uttalt at hun ikke har gitt ektemannen innsideinformasjon, men understreket at hun er usikker på om han likevel kan ha fått informasjon han ikke skulle hatt.

– Jeg tror ikke det har skjedd, men det kan jeg ikke si. Det kan ingen være hundre prosent sikker på. Men jeg vet at vi ikke har overlevert eller diskutert statsbudsjettet, satsinger for næringslivet eller enkeltsaker, sa hun til NRK.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.