Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).  Foto: Annika Byrde / NTB

Økokrim opplyser torsdag ettermiddag at de ikke åpner etterforskning i saken rundt aksjehandlene til utenriksminister Anniken Huitfeldts ektefelle.

Økokrim skriver i en pressemelding at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold. De skriver at saken skiller seg fra etterforskningen av Ola Borten Moe.

NTB melder om saken.

– Nærheten til faktisk informasjon som er aktuell å undersøke opp mot faktisk foretatte aksjehandler, er forskjellig i disse to sakene, opplyser assisterende sjef i Økokrim, Inge Svae-Grotli.

Økokrim viser til at Borten Moe foretok aksjehandler som privatperson. Huitfeldt har derimot ikke foretatt handler eller kjent til hvilke selskaper mannen handlet i, har hun forklart.

– Grundig vurdering

– Selv om saken knytter seg til to statsråder i samme regjering, er omstendighetene i de to sakene likevel av ulik karakter, og må holdes atskilt fra hverandre, sier Svae-Grotli.

Økokrim hevder at de har gjort en grundig vurdering av saken. De mener det ikke foreligger konkrete holdepunkter for at Huitfeldt forsettlig eller uaktsomt har spredt informasjon på en ulovlig måte eller samhandlet med mannen.

– Økokrim iverksetter ikke etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt. Etter en grundig vurdering er det ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, avslutter assisterende sjef i Økokrim, Inge Svae-Grotli.

Problematisk farvann

Samtidig påpeker Økokrim at nye opplysninger som stiller saken i nytt lys, kan gjøre det påkrevet å åpne etterforskning.

Document har i flere artikler omtalt at Økokrim Pål Lønseth har erklært seg inhabil i saken, grunnet hans politiske tilknytning til både Arbeiderpartiet og samarbeidet med Anniken Huitfeldt ved flere anledninger.

Mange vil spørre seg hvordan sjefens bakgrunn her kan ha influert på det øvrige Økokrims beslutning om ikke å gå nærmere inn i denne saken. Hvem har lyst til å informere sin sjef om at hans politiske venner bør etterforskes?

Det kan da fremstå karrieremessig mer opportunt for toppsjefens underordnede å legge saken død.

Her vil det uansett versere ubesvarte spørsmål og spekulasjoner man kunne unngått, om man ikke ansatte personer med partipolitisk bakgrunn i slike toppstillinger.

Innrømmet habilitetsbrudd

Onsdag forrige uke innrømmet Huitfeldt at hun trolig har brutt habilitetsreglene ved å ikke gjøre seg kjent med ektemannen Ola Flems aksjehandel – og dermed ikke kunne vurdere sin egen habilitet. Ektemannen hennes har blant annet handlet aksjer i Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens Huitfeldt har vært statsråd.

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har kommet til at det er grunn til å tro at utenriksministeren har vært inhabil i flere saker.

Samme dag opplyste Økokrim at det «ikke var fremkommet opplysninger så langt» som ga grunnlag for å åpne etterforskning. Økokrims varslet torsdag at de ikke åpner etterforskning i saken.

Huitfeldt har sagt at hun ikke har delt innsideinformasjon med ektemannen.

Økokrim har innledet etterforskning mot Ola Borten Moe (Sp) på grunn av hans aksjekjøp mens han satt i regjering. Moe gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister på grunn av saken.

Les også: 

FrP mener Økokrim bør etterforske Huitfeldt-saken

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.