Økokrim åpner ikke etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

De tok avgjørelsen uten å ha snakket med verken henne eller ektemannen, basert på informasjon Økokrim har hentet inn primært fra medieomtalen av saken, skriver NRK.

– Vi har studert og sett på omstendighetene, og kommet til denne konklusjonen, sier assisterende Økokrim-sjef Inge Svae-Grotli.

– Når det gjelder en selv eller en ektefelle, er det et sterkt vern. Så selv om Huitfeldt i utgangspunktet sier hun ønsker full åpenhet, må vi være varsomme med å legge til grunn en form for samtykke til at hun skal forklare seg for oss, uten at vi er i en avhørssituasjon og etterforskning. Derfor har vi ikke gjort det, legger han til.

Tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstad kritiserte onsdag Økokrim for å ha sagt, allerede samme dag som Huitfeldt-saken sprakk, at de ikke så grunn til å etterforske.

Økokrim åpner ikke etterforskning i Huitfeldt-saken

– En ektefelle som er siktet, skal ikke oppleve at den andre vitner mot en. Det er et viktig prinsipp. Dermed står Økokrim litt sjakk matt, sier Grimstad.

Morten Holmboe, professor i politivitenskap ved Politihøgskolen, sier det er helt naturlig å ikke snakke med hverken Huitfeldt eller mannen på dette stadiet.

Han tror i motsetning til Grimstad at det er for tidlig å snakke om straffeprosesslovens paragraf 122.

– Dersom man hadde funnet rimelig grunn til å åpne etterforskning, ville man nok gjort det selv om man ikke kunne vite om ektefellene ville forklare seg, mener han.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.