Hans Andreas Limi (FrP). Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Habilitetssaken omkring utenriksminister Anniken Huitfeldt kan få nye kapitler. FrP-nestleder Hans Andreas Limi  mener Økokrim bør innlede etterforskning.

Det er TV2 som torsdag melder om at FrP ønsker at Økokrim kommer på banen i habilitetssaken omkring utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

FrP-nestleder Hans Andreas Limi mener saken så langt ikke er blitt tilstrekkelig grundig belyst.

– Etter vår oppfatning burde det blitt åpnet etterforskning, sier han til kanalen.

Foreløpig har imidlertid ikke Økokrim sett det naturlig å tre inn i saken, beretter NTB.

Økokrim opplyste onsdag at de mener det ikke er grunnlag for å vurdere spørsmål knyttet til innsidehandel etter at ektemannen til Anniken Huitfeldt har handlet aksjer mens hun var utenriksminister.

– Slik saken er opplyst i mediene, omhandler informasjonen spørsmål om feil knyttet til utenriksministerens habilitet i saker som det ikke er grunn for Økokrim å kommentere, skrev assisterende Økokrim-sjef Inge Svae-Grotli i en pressemelding.

Økokrim-sjefen inhabil, det reiser spørsmål

En grunnen til at det er Økokrims nestleder som uttaler seg om dette, kan være at  Økokrim-sjef Pål Lønseth har erklært seg inhabil i saken. Dette har han begrunnet med sin politiske bakgrunn.

Økokrim-sjef Pål Lønseth var statssekretær for Arbeiderpartiet og samarbeidet med Anniken Huitfeldt ved flere anledninger. Derfor anser han seg som inhabil.

– Jeg har ikke noe vennskapsforhold til utenriksminister Anniken Huitfeldt eller er i hennes omgangskrets. Jeg har imidlertid tidligere samarbeidet med Huitfeldt ved flere anledninger i den fireårsperioden jeg var statssekretær i Justisdepartementet (2009–2013) og hun hadde ulike statsrådsposter, skriver Lønseth i en uttalelse om Huitfeldt-saken.

Han erklærte seg onsdag inhabil i tilfelle saken skulle komme på Økokrims bord.

En del vil mene dette reiser et spørsmål om hvor klokt det er å ansette politisk profilerte personer i slike ledende stillinger innen eksempelvis Økokrim, PST etc. Det kan fort oppstår tvil om habilitet for hele etaten, selv om den aktuelle personen der og da erklærer seg inhabil.

For hva med vedkommendes nærmeste medarbeidere? Er de upåvirket av det de vet er sjefens personlige politiske holdninger? Hva med deres egne karriereutsikter om de treffer politisk orienterte beslutninger de vet sjefen ikke liker?

Tverrpolitisk tillit er avgjørende for et organ som Økokrim. Men hvor politisk nøytralt er et Økokrim ledet av en person med tidligere bakgrunn på høyt nivå i et bestemt parti, er det man kan spørre seg.

Typisk nok er det gjerne fra venstresiden slike personer rekrutteres.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.