Stortingsrepresentant og medlem i kontrollkomiteen Grunde Almeland (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det kan bli flere runder i Stortinget knyttet til habilitetssaken omkring Anniken Huitfeldt. Fra kontrollkomiteen varsles det at saken må gås nøye etter i sømmene.

Siste ord er ikke sagt i den betente habilitetssaken omkring utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og aksjehandlene foretatt av hennes ektemann Ola Flem.

Stortingets kontrollkomite varsler at de vil gå gjennom saken grundig.

Det er NTB som melder at regjeringens svar i håndtering av habilitetssaker vil ta tid å gjennomgå, og at spesielt Huitfeldt-saken skal gås nøye etter i sømmene.

Onsdag ble det kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens hun har sittet som statsråd.

– Det er viktig å se om denne saken er tilstrekkelig belyst, og om vi trenger flere svar. Den var ikke kjent da vi sendte ut spørsmålene tidligere i sommer, sier habilitetssakenes saksordfører Grunde Almeland (V) til NTB.

Det er en del av bildet at denne siste saken kommer på toppen av flere slike saker tidligere i år, der spørsmålet om statsråders habilitet i ulike sammenhenger har blitt aktualisert.

Kontrollkomiteen har derfor i en rekke spørsmål bedt regjeringen redegjøre for eventuelle politisk iverksatte rutiner for å ivareta habilitetsregelverket. Målet er å finne ut om rutinene er gode nok.

Fredag svarte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans statsråder på spørsmålene.

  1. september, tre dager etter kommune- og fylkestingsvalget, er det satt opp et nytt møte i kontrollkomiteen. Da ventes det at Huitfeldt-saken blir et eget punkt.

– Vi har fått omfattende svar fra statsministeren og hvert enkelt departement. Dette er en krevende jobb som tar tid og må gjøres grundig, slik at det ikke står igjen ubesvarte spørsmål, sier Almeland.

Huitfeldt er fjerde statsråd i Støre-regjeringen som på kort tid har vært innblandet i habilitetssaker. Også Tonje Brenna (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (Ap) har beklaget brudd på habilitetsreglene i sommer. Kun Brenna og Huitfeldt sitter fortsatt som regjeringsmedlemmer.

At en rekke slike saker blir en slags snakkis i befolkningen, bidrar ikke til å bygge oppunder tilliten til landets styrende organer. Det oppfattes som ekstra uheldig at politietterforskning er et tema i forbindelse med flere av sakene, se under.

Les også: 

FrP mener Økokrim bør etterforske Huitfeldt-saken

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.