Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under pressekonferanse onsdag 30.8. Foto: Annika Byrde / NTB

Habilitetssaken knyttet til aksjehandel foretatt av utenriksministerens mann, har raskt ført til kritikk fra det politiske miljøet. Krav om Huitfeldts avgang er allerede reist.

Document omtalte tidligere i dag denne nye, saken som er høyst pinlig for den rødgrønne regjeringen, for utenriksminister Anniken Huitfeldt og ikke minst for statsminister Jonas Gahr Støre:

Støre-regjeringen er rammet av en ny mulig habilitetsskandale. Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier hun ikke har oppfylt sin plikt etter habilitetsreglene.

Det er VG som var først ute med saken. De skriver at ektemannen til utenriksministeren har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen og i børsnoterte lakseselskaper, skrive Document (se mer under).

Som de fleste hadde ventet, tok det kun kort tid før det begynte å koke i det politiske miljøet.

VG melder tidlig onsdag ettermiddag at de ulike partiene reagerer sterkt på saken.

Kontrollkomitéens leder leder Peter Frølich (H) vil kalle inn Huitfeldt til høring:

– Anniken Huitfeldt ringte meg tidligere i dag og informerte om habilitetsbruddene. Det var en ryddig samtale, sier Frølich til VG.

– Disse nye habilitetsbruddene er alvorlige, og kommer i rekken av tidligere alvorlige habilitetsbrudd. Kontrollkomiteen har allerede mye på bordet med sakene knyttet til Borten Moe, Brenna og Trettebergstuen. Fra Høyres side er det likevel helt klart at Stortingets kontrollsak nå må utvides, sier Frølich.

Også FrP er på banen:

1. nestleder i FrP, Hans Andreas Limi, er svært kritisk.

– Habilitet er ikke denne regjeringens sterke side. Denne saken er en bekreftelse på at regjeringen og statsråder ikke forstår det regelverket som gjelder, hverken for habilitet eller aksjekjøp, sier Limi til VG.

Fra MDG gås det enda lenger, der krever man nå at Anniken Huitfeldt pakker sammen og forlater sin stilling som utenriksminister:

– Det som kommer frem er tydelige brudd på habilitetsreglene, og Huitfeldt bør gå av. Uansett om det er med vilje eller ikke, kan vi ikke akseptere en sånn misbruk av makt og posisjon, sier MDG-nestleder Ingrid Liland til VG.

Hun legger til:

– Det er jo ikke til å tro: nok en sak om en i Støre-regjeringen som ikke makter å forvalte den tilliten hun har fått av det norske folk. Statsministeren har en stor jobb foran seg med å bygge tilliten, sier Liland.

Statsminister Støre (Ap) er skuffet over det som har skjedd, men har fortsatt tillit til Huitfeldt:

– Ektemannens kjøp og salg av aksjer, har gjort at Anniken har vært inhabil i saker i regjering og eget departement, uten å være klar over det selv, sier Støre.

– Hun har fortalt at hun ikke har visst hvor mange eller hvilke aksjer ektemannen har hatt. Hun sier at ektemannen ikke har fortalt henne om aksjehandlene siden hun tiltrådte, sier Støre vicdere.

– Jeg er trygg på at hun ville ha meldt seg inhabil i saker selv, dersom hun hadde hatt informasjon om aksjehandlene underveis, avslutter statsministeren.

Mange vil mene at dette er det siste Arbeiderpartiet trengte kun få dager før kommunevalget.

Les også: 

Huitfeldt sier hun kan ha vært inhabil

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.