Finansavisens redaktør Trygve Hegnar. Foto: Terje Pedersen / NTB

Habilitetssaken knyttet til aksjehandler foretatt av utenriksminister Huitfeldts ektemann, skaper mange reaksjoner. Men få er så krasse som finansmannen og redaktøren Trygve Hegnar.

Det har vært en rekke til dels sterke reaksjoner på saken der  utenriksminister Huitfeldts ektemann Ola Flem skal ha foretatt diverse aksjehandler det nå stilles spørsmål ved.

Document har omtalt en rekke kritiske utspill fra det politiske miljøet, se under.

Men også fra finansprofiler reageres det, og Finansavisens redaktør Trygve Hegnar er som vanlig klar i sin tale. Han mener saken er meget alvorlig.

Om de involverte uttaler han:

– Jeg lurer på om de er helt idioter, sier Trygve Hegnar i et videointervju med Finansavisen.

Finansavisen skriver om bakteppet for saken:

Utenriksminister Anniken Huitfeldt innrømmer overfor VG at mannen kjøpte aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen uten at hun visste om det – og at hun dermed ikke har oppfylt sin plikt som statsråd.

Gjennom sitt eget investeringsselskap har ektemannen til Anniken Huitfeldt, Ola Flem (53), foretatt mer enn 100 transaksjoner i aksjer siden hun ble utenriksminister, opplyser hun til VG onsdag.

Flem har blant annet kjøpt og solgt aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, og i børsnoterte oppdrettsselskaper – selskaper som er sterkt påvirket av politiske vedtak siden Huitfeldt ble medlem av regjeringen i oktober 2021.

Ifølge Hegnar er det ikke formildende for Huitfeldt at hun ikke skal ha kjent til ektemannens virksomhet i aksjemarkedet:

– Overhodet ikke, sier Hegnar.

Han begrunner det slik: Ifølge redaktøren fremstår det som merkelig at Huitfeldt ektemann skal ha gjort store antall aksjehandler i sensitive selskap (blant annet våpenindustri), uten at de to har snakket noe om det og uten at hun har ant det minte om hva som har foregått.

–Helt uforståelig, sier han.

På spørsmål om hvorvidt Huitfeldt nå må gå av, svarer Hegnar:

– Hun burde, men om Støre har mot og styrke til å gjøre det (be henne gå av) , er jeg ikke sikker på, sier Hegnar.

Han sier avslutningsvis at det må slås hardt ned på at statsråder driver med alt mulig tull i regelverkets grenseland, og så skylder på sine ektefeller.

Hegnar mener dagens regelverk for slik habilitet langt i fra er for strengt, snarere for mildt.

Les også: 

Nå kommer de politiske reaksjonene: Krav om at Huitfeldt må gå av

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.