Anette Trettebergstuen, med en caps med en støtteerklæring til sin også omstridte partikollega Anniken Huitfeldt. Foto: Lise Åserud / NTB

Økokrim har orientert Anette Trettebergstuen (Ap) om at etterforskningen mot henne henlegges.

Det blir ingen straffesak mot tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Økokrim opplyser i dag at de har henlagt etterforskningen som ble innledet mot henne.

Konklusjonen lyder dermed «intet straffbart forhold».

Fra Trettebergstuens side er det tilfredshet med utfallet, melder NTB:

– Saken kunne ikke fått noe annet utfall, men Økokrim burde innsett dette på et langt tidligere tidspunkt, sier advokat John Christian Elden i en pressemelding, på vegne av Trettebergstuen.

Anette Trettebergstuen ble gjort kjent med at Økokrim hadde åpnet etterforskning mot henne i februar.

Dette kunne potensielt føre til en straffesak som ville blitt en av årets mest omtalte rettsprosesser. Det er ikke ofte at tidligere statsråder og nåværende stortingsrepresentanter står på tiltalebenken her i landet.

Men denne saken er nå altså avblåst.

Trettebergstuen trakk seg som kultur- og likestillingsminister i juni i fjor etter at hun hadde brutt habilitetsreglene. Den tidligere ministeren ble etterforsket for overtredelse av straffelovens bestemmelser om tjenestefeil i forbindelse med habilitetssakene.

– Retts- og påtalepraksis tilsier at terskelen for å kunne straffes for tjenestefeil i form av om rene habilitetsbrudd er høy. Vi har på grunnlag av dette og sakens omstendigheter konkludert med at Trettebergstuen ikke har begått straffbare forhold, sier påtaleansvarlig og assisterende Økokrim-sjef Inge Svae-Grotli.

Advokat Elden mener Økokrim burde kommet fram til denne konklusjonen før de sendte ut pressemelding om at de hadde åpnet etterforskning.

– Det er i utgangspunktet en opplysning underkastet taushetsplikt, og som skapte problemer i Trettebergstuens politiske hverdag på Stortinget. Pressemeldingen fra Økokrim etterlot et inntrykk av at forholdet var mer alvorlig enn hun hadde sagt, noe det ikke var grunnlag for, sier han.

Les også: 

Kameraderi trumfer kvalifikasjoner 

 

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.