FrP-leder Sylvi Listhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB

FrP vil ha full oppvask og ber Stortingets kontrollkomite granske hele regjeringens praksis når det gjelder habilitetsspørsmål.

FrP kvesser nå knivene i kjølvannet av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuens brå avgang.

FrP-leder Sylvi Listhaug mener det bør undersøkes om det kan ha bredt seg en gjennomgripende ukultur av saker om inhabilitet i hele Støre-regjeringen.

NTB melder om saken.

– Det er stor grunn til å stille spørsmål ved statsminister Jonas Gahrs Støres ledelse av regjeringen når to av hans egne statsråder har en så lemfeldig omgang med regelverket. Har de ikke fått noen opplæring i habilitetsregelverket da de tiltrådte? spør FrP-lederen.

Denne uken har det blitt kjent at både kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har foretatt utnevnelser i strid med habilitetsreglene.

Fredag gikk Trettebergstuen brått av som statsråd, kun kort tid etter at saken om hennes forhold kom opp i mediene.

Document var for to dager siden blant de første med å omtale den saken som var under oppseiling omkring Trettebergstuen, se under.

– Dette er nok en sak som er svært alvorlig, hvor nok en Arbeiderparti-statsråd viser at man ikke har forstått regelverket rundt habilitet. Sakene reiser en rekke spørsmål som Stortinget må få svar på. Kontrollkomiteen er allerede i gang med undersøke habiliteten til kunnskapsministeren, og vi vil ta initiativ til at kontrollkomiteen utvider undersøkelsene sine til å gjelde praksisen generelt i regjeringen, sier Listhaug.

Det ligger dermed an til at dette kan bli en sak som statsminister Støre kan bli nødt til å bruke en del tid på også fremover, selv om Trettebergstuen altså er avgått fra sin statsrådstilling.

Mange vil mene at det siste et Arbeiderparti og en statsminister i motvind trengte nå, få måneder før høstens valg, var en sak som dette.

Les også: 

Også Trettebergstuen i habilitetsskvis

Sommerlesning! Bestill fra Document:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.