FrP-leder Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Utdannings- og forskningsminister Sandra Borchs studiehistorie og temmelig brå avgang møtes med vantro og forundring i de fleste kretser, både blant velgere, politikerkolleger og pressekommentatorer.

Det kommer til å bli mange reaksjoner og kommentarer omkring dette de neste dagene.

FrP-leder Sylvi Listhaug var raskt ute, og uttrykker det hun neppe er alene om å tenke.

VG melder om saken.

– Støre-regjeringen fremstår nå som tidenes skandaleregjering, sier en nokså himmelfallen FrP-leder Sylvi Listhaug til avisen.

Listhaug fortsetter, og trekker linjer til den regjeringen Sandra Borch har vært en viktig del av:

– Hvordan er det mulig å takke ja til jobben som utdannings- og forsknings­minister når hun selv har jukset da hun studerte? Det virker som det ikke er noen ende på skandalene i regjeringen til Støre. Nå må det snart være nok, jeg er alvorlig bekymret for at alle skandalene i Støre-regjeringen og norsk politikk svekker tilliten til hele det politiske systemet, sier Listhaug.

Erna Solberg: – Forståelse for at hun velger å gå av

Høyre-leder Erna Solberg kommenterer også saken, ifølge NTB:

Solberg kaller Borch-saken en «veldig uheldig sak» for Sandra Borch (Sp) og regjeringen. – Jeg har forståelse for at hun selv velger å gå av etter det som er blitt kjent: – Jeg ønsker henne alt godt videre og håper hun har gode folk rundt seg nå i stormen, sier Høyre-lederen.

– At en statsråd er tatt for plagiat, kan åpenbart være egnet til å svekke tilliten til henne. At det er statsråden med ansvar for nettopp forskning- og høyere utdanning som er tatt i plagiat, gjør dessverre ikke saken mindre alvorlig, sier Høyres utdanningspolitiske talsperson Jan Tore Sanner.

Mannefallet i Støre-regjeringen

VG foretar en rask oppsummering av denne regjeringens historie, og det er ingen strålende seiersrekke som presenteres:

* Sandra Borch er den sjette statsråden i Støres regjering som har måttet gå av etter en skandale:

* Hadia Tajik gikk av som arbeidsminister i februar 2022 da VG avslørte at hun hadde fått skattefri pendlerleilighet på bakgrunn av en leiekontrakt som aldri ble tatt i bruk.

* Odd Roger Enoksen gikk da VG i april 2022 avslørte at han som statsråd i Stoltenberg-regjeringen hadde en seksuell relasjon til en svært ung kvinne.

* Anette Trettebergstuen måtte gå da Aftenposten i juni i fjor avslørte at hun hadde foreslått og gitt verv til venner.

* Ola Borten Moe gikk da E24 i august avslørte at han hadde deltatt i regjeringens behandling av en storkontrakt til Raufoss Ammunisjonsfabrikker kort tid etter at han kjøpte aksjer i Kongsberg Våpenfabrikk, som eier Raufoss.

* Anniken Huitfeldt innrømmet overfor VG i august at hun hadde vært inhabil på grunn av ektemannens aksjekjøp. Da hun ble vraket som utenriksminister i oktober, trakk statsminister Støre frem dette som en av årsakene.

En del vil spørre seg: Hvem blir neste mann/kvinne ut i denne føljetongen, og hva blir skandalen som foranlediger det?

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.