Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch på NTNU i Trondheim den 12. august 2023. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Masteroppgaven til forsknings- og høyere utdannings­minister Sandra Borch (Sp) inneholder passasjer som er identiske med eldre master­oppgaver fra andre studenter, avslører E24.

Borch, som er utdannet i Tromsø og leverte sin masteroppgave i 2014, har kopiert fra masteroppgaver i henholdsvis Oslo i 2005 og Bergen i 2009. Utdrag som E24 har offentliggjort, viser at Borch også hadde gjengitt skrivefeil.

Det ser virkelig ikke bra ut for statsråden. Spørsmålet som melder seg, er om eksemplene i E24 er uttømmende. I så fall kan man tenke seg at den manglende krediteringen er av et omfang som kan tilskrives slurv snarere enn juks.

Men hvis plagiatet viser seg å være av den utilgivelige sorten, blir det vanskelig for Borch å fortsette. Det tar seg uvanlig dårlig ut at utdannings­ministeren blir avslørt i plagiat under sin egen utdanning.

Situasjonen forverres av at tapet av moralsk autoritet ser ut til å være ekstra stort for Borch. Departementet har gått til sak mot en student for det som til sammen­ligning kan være en fillesak:

Borch er ansvarlig statsråd for universitets- og høyskole­sektoren. Borchs departement, Kunnskaps­departementet, anket nylig en fuskesak til Høyesterett.

Saken dreier seg om en student som ble utestengt av Høgskolen i Innlandet på grunn av såkalt «selvplagiat» – altså at studenten hadde brukt avsnitt fra en tekst hun selv hadde skrevet tidligere.

I en VG-artikkel om saken understreker Borch viktigheten av regelverk mot fusk, og at håndhevelsen av denne, er enkel å forstå.

Stor fallhøyde der, altså.

Statsråden har innkalt til presse­konferanse klokken 20? Er det for å kunngjøre at hun går av? I så fall vil regjeringen Støre, og norsk toppolitikk generelt, fremstå som uvanlig skadeskutt. Skandalene vil ingen ende ta.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.