Flere setninger i helseministerens masteroppgave i 2021 er identiske med en annen masteroppgave ved samme universitet to år tidligere.

Dette skriver NRK. Det dreier seg om masteroppgaven til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på studieprogrammet «Master i kunnskapsledelse». Oppgaven ble innlevert 30. august 2021, midt under valgkampen og bare noen måneder før Kjerkol ble statsråd.

NRK har sjekket oppgaven ved å bruke programmet  CopyLeaks.

Undersøkelsene viser at Kjerkols masteroppgave har flere likheter med en annen masteroppgave som ble levert ved samme universitet i 2019.

Oppgaven ble skrevet på Nord universitet sammen med en medstudent.

VG meldte saken først, og også VG har brukt CopyLeaks. De skriver om Kjerkol:

På CV-en hadde hun to stortingsperioder, lang erfaring som lokalpolitiker og en fersk master om velferdsteknologi i hjemmetjenesten fra Nord universitet.

Kjerkol mener hun ikke har gjort noe galt, selv om det åpenbart ser ut til at hennes oppgave inneholdt tekster som var identiske med deler av en tidligere oppgave.

– Tema for vår masteroppgave, vår drøfting, funn og konklusjoner, er om noe annet enn masteroppgavene det vises til. Dette er altså ikke kopi av tekst fremstilt som egne funn og konklusjoner, skriver Kjerkol i en e-post til VG.

– Imidlertid kan det være formuleringer i oppgaven som burde hatt tydeligere henvisninger. Dette ser vi at vi kunne gjort bedre i vår besvarelse, fortsetter hun.

Nyheten kommer kort tid etter at statsminister Støre ba hele regjeringen om å sjekke sine eksamener for å se om de hadde gjort noe lignende som Sandra Borch (Sp) som nylig gikk av fra sin stilling som forsknings- og høyere utdanningsminister på grunn av plagiat i hennes masteroppgave for ti år siden.

Sandra Borch trekker seg

Kjerkol har markert seg som en stor tilhenger av Verdens helseorganisasjon (WHO). Hun har også vært ansvarlig statsråd under innføring av en ny smittevernlov som er meget omstridt.

Støres regjering har blitt rammet av en rekke skandaler, og en uvanlig høy andel statsråder har enten trukket seg eller fått sparken på grunn av opptredener som ikke har tålt dagens lys.

Statsminister Støre ser ikke ut til å vurdere sin egen posisjon.

Ny smittevernlov åpner for et teknokratisk diktatur

Reaksjoner

Andre partier har allerede reagert. Høyre ber Støre si hva hans oppfatning av Kjerkol-saken er.

– Vi har akkurat blitt kjent med saken, og det er vanskelig for meg å vurdere forskjellen i alvorlighetsgrad mellom denne saken og Sandra Borchs sak, sier Sanner, som er utdanningspolitisk talsperson og parlamentarisk nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, i en skriftlig uttalelse til NTB.

Sanner påpeker at det dreier seg om en fersk masteroppgave som ble innlevert mens hun var helsepolitisk talsperson for Ap.

– Det hadde vært nyttig om statsministeren kunne avklare hvordan han ser på saken. Var problemet til Sandra Borch bare at hun var statsråd for forskning- og høyere utdanning?

Frp-leder Sylvi Listhaug har også uttalt seg til NTB.

– Det er trist at det dukker opp nok en sak om mulig juks under studiene der en statsråd er involvert. Det er bra at universitetet går inn i saken

– Det er trist at det dukker opp nok en sak om mulig juks under studiene der en statsråd er involvert. Det er bra at universitetet går inn i saken, sier Listhaug i en kommentar sendt til NTB.

Også Venstre-nestleder Abid Raja reagerer.

– Det er ikke Kjerkol som skal avgjøre sin egen stilling, det er Støre, og vi i Venstre mener Støre bør vurdere om denne saken er forenlig med at hun fortsetter som helseminister.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.