Tidligere byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tidligere Ap-politiker Raymond Johansen ber folk unngå å forhåndsdømme helseminister Ingvild Kjerkol i saken om masteroppgaven.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har kommet i søkelyset etter avsløringer knyttet til hennes masteroppgave.

Denne saken kom kort tid etter at utdanningsminister Sandra Borch ble avslørt for liknende forhold, og raskt trakk seg fra sin statsrådstilling.

Saken omkring Kjerkhol er noe mer uavklart, og tidligere byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), ber om at man avventer utviklingen før det konkluderes.

NTB melder om dette.

– Det er veldig viktig at det ikke er forhåndsdømming, og at det nå er en skikkelig gjennomgang. Så tror jeg at vi skal overlate det til andre enn oss å vurdere, sa den tidligere Oslo-byrådslederen da han søndag deltok i TV 2s Avisrunden sammen med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Han innser alvoret i saken, både for regjeringen, for Arbeiderpartiet og for tilliten til poltikerne generelt.

– Men det er klart at disse sakene er krevende og uheldige, sa han videre.

To saker rett etter hverandre 

Sps Sandra Borch måtte fredag gå av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at det ble kjent at deler av hennes masteroppgave var kopiert fra andre akademiske tekster.

Lørdag skrev VG og NRK at passasjer i helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave er identisk med andre akademiske tekster.

Kjerkol har selv avvist at hun kopierte tekst fra andre oppgaver. Nord universitet har opplyst til VG at de vil undersøke Kjerkols masteroppgave på mandag.

Vestre mener det er bra at det kommer kritiske spørsmål og at ting kommer fram. Kjerkol må svare på de spørsmålene blir stilt, påpeker han.

Han understreker samtidig at politikere ikke maskiner, men vanlige mennesker som også gjør feil.

– Så vi må også passe på terskelen i samfunnet også. Det må ikke bli helt umulig å være politiker, sier Vestre.

– Derfor er det også viktig at vi har en debatt om tillit. En debatt om hva som er rett og galt. Og når sånne saker kommer opp, så bidrar de det gjelder å belyse dem så godt som mulig så kan folk gjøre seg opp en mening selv, sier han.

Både Johansen og Vestre har vært kritisert for saker der habilitet, dømmekraft og politisk integritet har vært temaer, så de er begge kjent med hva det innebærer å være under offentlighetens lupe i slike sammenhenger.

Selv har Vestre vært i søkelyset for sin rolle i familiebedriften, møbelprodusenten Vestre AS, og det her vært en rekke påstander om at Vestres selskap har mottatt både kontakter og støtteordninger som følge av politiske forbindelser.

Kapital er blant de medier som har undersøkt dette grundig.

Næringsminister Jan Christian Vestre har i tillegg hatt sin egen «Vestre -sak», knyttet til habilitet i politiske stillingsutnevnelser, se Documents artikkel under.

Raymond Johansen på sin side var i hardt vær blant annet i forbindelse med den såkalte boligbyggskandalen i hans tid som byrådsleder i Oslo, se artikkel under.

Les også: 

Ny skandale i Oslo kommune, denne gang med Raymonds bror

 

Les også: 

FrP om Vestre-saken: – Ukultur i regjeringen

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!


Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.