Foto: Gorm Kallestad / NTB

To statsråder har havnet i hardt vær på grunn av tekstlikheter i sine masteroppgaver. Nå frykter Nokut-direktør Kristin Vinje konsekvensene.

Mediene har tidvis vært fulle av stoff om mistenkte plagiatsaker i utdanningen til norske politikere.

Dette er naturlig nok noe som opptar Nokut (Nasjonalt Organ For Kvalitet i Utdanningen).

Først ble det avdekket at forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borchs masteroppgave hadde store tekstlikheter med tidligere masteroppgaver.

Rett etterpå ble det funnet omfattende tekstlikhet også i helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave i kunnskapsledelse.

Sandra Borch fikk i forrige uke sin masteroppgave offisielt annullert, mens Kjerkol fortsatt venter på en avgjørelse.

Dette bekymrer Nokut-direktør Kristin Vinje:

– Personlig har det gjort sterkt inntrykk å lese om disse sakene. Jeg har spurt meg selv om det går an at tekstlikhet som dette slipper igjennom og lurt på om systemet ikke fungerer som det skal overalt. Samtidig er dette enkeltsaker, og vi har ingen grunn til å tro at det er mer enn det, sier administrerende direktør Kristin Vinje i Nokut til Khrono.

NTB melder om saken.

Nokut er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. Vinje tar nå til orde for en evaluering av mastergrader som den helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har tatt.

– Nokut gjør evalueringer for å bedømme kvalitet, og vi har ikke gjort noen evaluering av kvaliteten på disse executive masterprogrammene tidligere. Dette er et ganske nytt konsept i utdanningsfaunaen som har vokst fram, og det kan være nyttig å se på positive og negative erfaringer.

Samtidig mener hun at det ikke er en helsvart situasjon, og at universitetene og høyskolene er bedre på kvalitetssikring av studiene enn tidligere.

Les også: 

Flertall i Norge for at Kjerkol bør gå av som helseminister

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.