Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har vært i hardt vær etter at det ble avdekket tekstlikhet i masteroppgaven hennes.

Men nå kommer Kjerkol med en forklaring som det ikke er mulig å verifisere.

– Vi har funnet ut at tekstlikhetene i oppsummering av intervjuobjektenes syn henger sammen med at vi i en tidligere versjon av oppgaven hadde med en drøftingsdel der vi gjennomgikk våre funn og konklusjoner sett opp mot funn i tidligere oppgaver, uttalte Kjerkol den 21. januar.

For å kontrollere disse opplysningene har TV 2 bedt Kjerkol om å oversende den tidligere versjonen av masteroppgaven som hun selv viser til.

Men Nord universitet sier at den filen som Kjerkol viser til, er slettet.

«Konto til studentene blir stengt når vitnemål er skrevet ut. Deretter tar vi vare på kontoer/filene i 90 dager. Universitetet tar ikke backup av studentenes filer, og følgelig har vi heller ikke data fra 2021», opplyser universitetet.

Skal studentene beholde filene, må de dermed lagre dem privat. Det har ikke Kjerkol gjort, etter det TV 2 får opplyst.

Dermed er det ikke mulig å få bekreftet om Kjerkol lyver eller ikke.

Kjerkol selv ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Jeg kommer ikke til å kommentere oppgaven noe mer nå, men viser til Nord universitet, som skal se på saken på vanlig måte i tråd med gjeldende rutiner for dette. Jeg vil bli involvert i prosessen i tråd med deres rutiner, sier Kjerkol i en skriftlig kommentar til TV 2.

Et likelydende sitat er sendt til flere medier den siste uka, og Kjerkol har ikke kommet med ytterligere opplysninger om alle de andre tekstlikhetene som er avdekket.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.