Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

Ingvild Kjerkol er felt for juks, og masteroppgaven underkjennes, erfarer TV 2 og NRK.

Konklusjonen fra nemnda for studentsaker ved Nord universitet var enstemmig, ifølge TV 2.

Nemndas konklusjon over oppgaven beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

NTB melder om saken.

Nemnda har ikke offentliggjort konklusjonen, men helseministeren har tidligere sagt at hun mener det er naturlig at hun opplyser om utfallet.

I januar ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Kjerkols masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021, like før hun trådte inn i Støre-regjeringen. Kjerkol har avvist påstandene om juks og plagiat.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) måtte gå av etter at det ble funnet flere kopierte tekster i hennes ti år gamle masteroppgave.

– Venter på vedtaket

Kjerkols advokat Marianne Klausen sier til VG at de ikke har mottatt selve vedtaket og dermed ikke har fått begrunnelsen for beslutningen.

– Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet om å oversende vedtaket så fort som overhodet mulig. Jeg kan derfor ikke kommentere saken før mine klienter og jeg har fått satt oss grundig inn i vedtaket, sier hun.

En slik knusende fellelse innebærer et kraftig slag både for helseminister Kjerkol selv og for hennes sjef, statsminister Jonas Gahr Støre. Sistnevnte har i det lengste latt være å foreta seg noe i sakens anledning, i påvente av at det hele eventuelt skulle blåse over av seg selv eller at Kjerkol skulle renvaskes av universitetet.

Nå gjenstår det å se hvilke følger fellelsen vil få. Det umiddelbare spørsmålet er om Kjerkol kan fortsette i sin jobb som statsråd.

Saken er oppdatert med utfyllende informasjon per kl. 12.36. 

Les også: 

TV 2: Kjerkol lyver

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.