Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol t.v. og Høyres Tone Wilhelmsen Trøen ved en tidligere anledning i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Høyre-politiker Tone W. Trøen ønsker avtroppende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) alt godt etter at hun fredag gikk av fra posten. FrPs Sylvi Listhaug er noe krassere.

Det begynner å komme en del reaksjoner fra det politiske miljøet etter helseminister Ingvild Kjerkols avgang. De fleste ser ut til å mene at beslutningen var riktig, men det er samtidig en tone av sympati for Kjerkhol å spore.

Høyre-politiker Tone W. Trøen er blant dem som er nokså balansert og forsiktig i sine uttalelser, ifølge NTB:

– Nord Universitets konklusjon og begrunnelse er veldig uheldig for både Ingvild Kjerkol og for regjeringen. Jeg har derfor stor forståelse for at hun velger å gå av i dag, sier Trøen til NTB.

Document omtalte avgangen tidligere fredag formiddag, se sak under.

Trøens kommentar etterlater faktisk et inntrykk av at det var en nokså diskutabel avgjørelse fra universitetets side, enda det er påvist omfattende plagiat i Kjerkhols masteroppgave.

I vedtaket fra nemnda som har sett på saken, konkluderes  det med at at Kjerkol fusket forsettlig:

«Fusk i form av plagiat i et omfang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kunnskap til handlingen totalt sett», skriver klagenemnda ifølge TV 2.

Høyre-politikeren leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun sier hun har satt stor pris på å ha Kjerkol som kollega de siste årene, tross politiske uenigheter.

Kjerkol vil ventelig fortsette både på Stortinget og i Arbeiderpartiet, og Trøen legger her grunnlag for at de to kan komme til å  samarbeide i ulike sammenhenger i fremtiden.

– Jeg vil takke Kjerkol for samarbeidet i hennes rolle som helseminister, og ønsker henne alt godt, sier Trøen.

Trøens tone i saken deles av blant andre SV-leder Kirsti Bergstø, som synes det er leit, men forståelig at Kjerkol går av:

– Det er leit, men når saken var slik den var, er dette en forståelig avgjørelse, sier hun til NTB.

Sylvi Listhaug: Helt nødvendig

FrP-leder Sylvi Listhaug fremstår som litt mindre forståelsesfull, og understreker at hun mener Kjerkols avgang først og fremst var helt nødvendig:

– Dette var det eneste riktige utfallet. Med manglende tillit ikke bare fra flere partier på Stortinget, men også fra sentrale forskningsmiljøer og studentorganisasjoner, ville det vært umulig for Ingvild Kjerkol å fortsette som helse- og omsorgsminister, sier Listhaug.

Les også: 

Ingvild Kjerkol går av som statsråd

Et annet perspektiv på klimaaktivismen? Bestill fra Document:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.