Klokken 10.30 ble det innkalt til pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Stør og helseminister Ingvild Kjerkol om plagiatsaken. Her ble det umiddelbart kjent at Kjerkol er ferdig som statsråd.

Før pressekonferansen var det klart at at det står i vedtaket fra nemnda at Kjerkol fusket forsettlig.

«Fusk i form av plagiat i et omfang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kunnskap til handlingen totalt sett», skriver klagenemnda ifølge TV 2.

Kjerkol har ved flere anledninger nektet for å ha jukset.

– Vi har ikke kopiert, men vi har brukt samme metode og bruker da samme kildehenvisning, sa Kjerkol i et intervju med Dagsrevyen i slutten av januar.

Kjerkol hevdet at det dreide seg om «redigeringsfeil». Men VG fant tilsammen 125 tilfeller av plagiat.

I tillegg til å være statsråd er Kjerkol fylkesleder for Trøndelag Ap, som hele tiden har støttet Kjerkol.

Også Støre har gjentatte ganger gitt sin fulle støtte til Kjerkol, og at denne saken er mellom henne og Nord universitet.

Men etter at konklusjonene fra Nord universitet ble kjent, måtte Støre gi seg. Støre informerte pressen om at han har konkludert med at Kjerkol må fratre, siden denne saken får så stor oppmerksomhet at det blir vanskelig å gjennomføre jobben sin skikkelig.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sa Støre.

Det var en gråtkvalt Kjerkol som takket for godt samarbeid med kolleger, for besøk på sykehus og møter med folket over hele landet.

Hun kritiserte pressens behandling av medstudenten hun skrev oppgaven med:

– Dere har ikke vært snille med henne. Skam dere litt for det.

FrP-leder Sylvi Listhaug sier til NTB at Kjerkols avtreden far det riktige utfallet.

– Dette var det eneste riktige utfallet. Med manglende tillit ikke bare fra flere partier på Stortinget, men også fra sentrale forskningsmiljøer og studentorganisasjoner, ville det vært umulig for Ingvild Kjerkol å fortsette som helse- og omsorgsminister.

– Avgangen føyer seg dessverre inn i en rekke av rot, juks og kaos under Jonas Gahr Støres ledelse. Nå må det bli slutt på denne typer saker som i verste fall svekker tilliten og legitimiteten til norske politikere.

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn mener saken har vært dårlig håndtert.

– Det er ikke nødvendig med master for å være en god statsråd, men håndteringen av denne saken har ikke vært tillitvekkende av Kjerkol.

KrF-leder Olaug Bollestad omtaler Kjerkol-saken som et alvorlig tillitsbrudd.

– Det er riktig at Ingvild Kjerkol ikke fortsetter som helse- og omsorgsminister. Dette er et alvorlig tillitsbrudd, og det er viktig at politikere tar ansvar for våre feil, sier Bollestad.

Kjerkol er den tiende statsråden som har gått av siden Støre ble statsminister. Syv av disse har gått av som følge av ulike skandaler: Sandra Borch (Sp), Hadia Tajik (Ap), Odd Roger Enoksen (Sp), Anette Trettebergstuen (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Anniken Huitfeldt (Ap).

I tillegg gikk tre andre statsråder av under regjeringens ommøblering i oktober: Marte Mjøs Persen (Ap), Bjørnar Skjæran (Ap) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.