Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) får strøket sin masteroppgave i helseledelse på grunn av fusk. Nå mener flere fagpersoner at Kjerkol må ut av regjeringen.

At helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fortsatt har en plass i Ap-leder Jonas Gahr Støres regjering, opprører blant annet Iver B. Neumann, direktør ved Frithjof Nansens institutt.

– Det opplever jeg som en hån mot vår yrkesgruppe, sa han under den direktesendte Debatten på NRK torsdag kveld.

Konklusjonen var enstemmig, ifølge TV 2, og den beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv – det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

Neumann forklarte i Debatten hvorfor han føler seg hånet.

– Noen av oss bruker livene våre på å produsere kunnskap. Vi forsøker å gjøre studentene delaktige i denne måten å bruke kunnskap på, som vi kaller vitenskap. Og så opplever vi at man kan jukse seg til en mastergrad – uten å bli fratatt en ministerrolle for det, sa Neumann.

TV 2: Kjerkol lyver

Han fikk støtte av Mette Kalager, leder for Foreningen for leger i vitenskapelige stillinger.

– Dette viser at helseministeren ikke forstår selve fundamentet i helsevesenet. Og det skaper mistillit blant oss som jobber der og som driver med forskning, sa Kalager til debattleder Fredrik Solvang.

Også Norsk studentorganisasjon (NSO), har bedt om at Kjerkol må gå.

– Mens Sandra Borch gikk av fort og redelig, har Kjerkol hatt en helt annen håndtering og vist manglende forståelse for problemstillingen fusk. Vi hadde forventet mer av en statsråd, sa NSO-leder Oline Sæther i Debatten.

Lederen for Unio, Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning, mener også at tilliten er svekket.

– Det er krevende å ha tillit til en statsråd som blir felt for juks. Denne avgjørelsen svekker tilliten til Kjerkol, sier Unio-leder Ragnhild Lied til TV 2.

Kjerkol selv har vært svært ordknapp i etterkant av avsløringen, og valgte å ikke stille opp i Debatten.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.