Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er mandag formiddag i oppvaskmøte med alle Aps lokallag i Nord-Norge om foreslåtte kutt i Helse nord.

Arbeiderpartiets helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er i hardt vær internt i partiet, som følge av forslagene om kutt i Helse Nord.

Det er Ap-lagene nord i landet som nå står samlet i et ramsalt og temmelig frustrert utspill mot partiets egen minister.

Elisabeth Holand er leder i Vestvågøy Ap. Flere i lokallaget hennes truer denne uka med å melde seg ut av partiet, om ikke statsråden tar grep.

NTB melder om saken.

– Vi får høre at vi bør prøve å påvirke innenfra i stedet for å melde oss ut, men da må vi nesten bli lyttet til. Det opplever vi ikke har skjedd hittil i prosessen, sier Holand til TV 2.

Tirsdag forrige uke la en arbeidsgruppe på oppdrag fra Helse nord frem et forslag der de blant annet anbefalte å gjøre akuttsykehuset i Lofoten til et distriktsmedisinsk senter.

Dette får lokallagene til å se rødt:

– Vi vil gjerne ha svar på om helse- og omsorgsministeren mener at det er akseptabelt at Lofoten skal være uten døgnkontinuerlig akuttberedskap og fødetilbud, sier Holand.

Forslagene fra arbeidsgruppen skal behandles i styret i Helse nord og deretter sendes på høring.

Helse Nords styre skal vedta en endelig plan i slutten av april neste år etter alle høringsinnspill er vurdert. Deretter kommer dem på Kjerkols bord.

Det siste en allerede presset Ap-ledelse trenger nå, er denne typen interne konflikter i partiet.

Spesielt er Ap utsatt i den nordlige landsdelen. Her har støtten falt kraftig, og man trenger ny entusiasme for partiet blant velgerne.

Det hjalp ikke at Nord-Norges mann i regjeringen, Bjørnar Skjæran, nylig ble avskiltet som både nestleder i partiet og som minister av statsminister Støre.

Da kommer en negativt ladet helse-sak som dette svært ubeleilig.

At denne typen spørsmål knyttet til omorganisering og lokalisering i helsevesenet er ekstra betent, er noe statsminister Støre selv har erfart i sin tid som helseminister i Stoltenberg-regjeringen.

Slike saker er det nesten umulig å komme politisk sett uskadd ut av.

 

Bestill i dag: 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!


Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.