Befolkningen i nord er opprørt over forslag om å legge ned akutten i Lofoten og Narvik. Men Støre sier i Politisk kvarter at dette er en debatt som vil tvinge seg frem også i Sør-Norge grunnet aldrende befolkning og mangel på personell.

– Den debatten som har vært i nord, den skjønner jeg veldig godt kan skape utrygghet. Men den debatten vi har der, den kommer vi til å få flere steder i Norge, sa statsminister Støre (Ap) da han gjestet Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

En arbeidsgruppe i Helse nord foreslo i fjor høst å legge ned akuttberedskapen ved sykehuset i Lofoten og fjerne akuttilbudet i Narvik. Saken har vakt sterke reaksjoner.

– Vi går gjennom en aldring i befolkningen, får nye helsebehov, og vi må få nok helsepersonell, poengterte han, blant annet med henvisning til helsepersonellkommisjonen som advarer mot mangel på helsepersonell i framtida.

Kommisjonen slår fast at det blir færre ansatte per pasient i årene framover.

– Vi må gjøre ting på nye måter, og da må vi også orke å stå i de diskusjonene på best mulig måte. Og vi som politikere må si at kvaliteten og tryggheten skal være ivaretatt, både når gjelder det som er akutt og det som gjelder sikker og trygg behandling. Da er det ikke nødvendigvis sånn at det vi gjør i dag, er akkurat sånn vi skal gjøre det i morgen, sier Støre.

Dette er politikerspråk for å si at tilbudene ikke kan opprettholdes i sin nåværende form. Støre gir seg selv ros for å tørre å ta debatten som kan gi dårligere helsetilbud. Støre har selv vært helseminister under Stoltenberg. Det er mange doble budskap i det han sier. Målsetningene synes uforenlige: Å gi trygg og sikker behandling, samtidig som kortene deles ut på nytt.

Forslagene fra arbeidsgruppen skal behandles i styret i Helse nord og deretter sendes på høring.

Helse nords styre skal vedta en endelig plan i slutten av april etter alle høringsinnspill er vurdert. Deretter kommer de på Kjerkols bord. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.