Nytt

I Stockholmsregionen er det nå akutt mangel på narkosemiddelet Propofol. Foto: Skjermbilde SVT.se

Etter hvert som stadig flere pasienter er blitt så syke at de må legges i narkose, er det nå akutt mangel på narkosemiddelet Propofol i hele Stockholm-regionen. Det viser intern e-post fra et av fylkets store sykehus som SVT News har fått innsyn i. Informasjonen blir også bekreftet av en anonym kilde.

–Det er krigsmedisinsk behandling vi utfører akkurat nå, sa kilden til SVT News.

Propofol  brukes til anestesi ved akutt sykdom. Det er et viktig medikament i helsevesenet for de som er rammet av covid-19. Når en pasient må legges i respirator, er det ofte behov for å legge pasienten i narkose.

SVT Nyheter har mottatt interne e-postmeldinger fra et av Stockholms største sykehus som behandler koronapasienter. E-postene har blitt sendt til helsepersonell som jobber med koronapasienter, og viser at det er en akutt mangel på narkosemedisin.

I den første e-posten med tittelen «Propofol deficiency!» det ser ut til at regionens mangel på stoffet er så akutt at sykehusets operasjonsavdeling vil bruke det alternative bedøvelsesmiddelet Pento.

Den alternative medisinen, Pento, er i følge e-posten «dessverre mye oftere assosiert med laryngospasme», som er en midlertidig spasme som oppstår i strupehodet, og som kompliserer pasientens pust ytterligere.

SVT News intervjuet en anonym kilde med god innsikt i situasjonen. Han bekreftet informasjonen:

– Akkurat nå er det mangel i hele regionen av søvnmedisinen Propofol som vi bruker både på operasjonsavdelingen og på intensivavdelingen. Mange av de som er smittet av korona trenger en åndedrettsvern for å puste, og deretter må de bedøves, sa kilden til SVT News.

Enhetsleder i helse- og medisinsk administrasjon, Gerd Lärfars, bekrefter til SVT News at det er stor bekymring for at lageret av narkosemiddel vil tømmes.

– Vi håper at de som produserer medisin og verneutstyr vil kunne øke produksjonen slik at vi kan løse denne situasjonen, sier Gerd Lärfars til nyhetskanalen.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!