Teknologi basert på kunstig intelligens (KI) kan blant annet redusere antallet fallulykker i helsevesenet. En svensk pilotstudie ved sykehus i Borås og Göteborg viser hvordan 7 av 10 fallulykker kunne unngås.

«Det føles veldig bra, tryggheten har økt for pasientene», uttaler sykepleier Linnea Alm ved Sahlgrenska universitetssykehus til SVT.

KI-teknologien ble testet i åtte uker. I løpet av testen ble andelen pasienter som falt redusert med nesten 70 prosent, sammenlignet med samme periode året før.

«Vi får et mye tidligere varsel og kan hjelpe pasienten på et tidligere tidspunkt», påpeker Linnea Alm,

To avdelinger har testet teknologien – en ved Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg og en ved Södra Älvsborg sykehus i Borås. Totalt falt ti pasienter på avdelingene mens forsøket pågikk i 2023, mot 36 pasienter i 2022-perioden.

Hvert år skader rundt 81.000 pasienter seg i forbindelse med helsebesøk i Sverige. Ifølge en rapport fra svenske kommuner og regioner er cirka åtte prosent av skadene knyttet til fallulykker.

Noen av ulempene som personalet opplevde med KI-teknologien inkluderer tekniske problemer og et høyt lydvolum som kan være stressende. Fordelene var blant annet forkortet alarmtid og at teknologien ga personalet kontroll over pasientene om natta.

Västra Götalandsregionen undersøker nå om den nye teknologien skal kjøpes inn for bruk i vanlig drift.

Andre deler av helsevesenet ser også på økt bruk av kunstig intelligens (KI).

Hvis ambulansepersonell får beslutningsstøtte fra et KI-verktøy, kan flere liv reddes, viser en studie.

«Det kan være som en ekstra kollega å leke med», hevder Anna Bakidou, stipendiat ved Chalmers tekniske høyskole, overfor SVT.

En alvorlig skadd person trenger å få riktig type omsorg så snart som mulig. Det er opp til ambulansepersonell å ta avgjørelsen, men dette er kompliserte beslutninger som kan være vanskelige å ta.

Anna Bakidou er en av forskerne bak en ny studie fra Chalmers, Universitetet i Göteborg og Universitetet i Borås, som har utviklet en KI-støtte for ambulansepersonell.

Ved å vurdere en rekke variabler som skadetype, blodtrykk, pustefrekvens og alder, kunne alle fem KI-modellene – som er basert på data fra over 47.000 tidligere ambulansepasienter – øke nøyaktigheten i vurderingen av om en person var alvorlig skadet eller ikke.

KI-verktøyet er ment å fungere som en bekreftelse i tilfeller hvor ambulansepersonell allerede har tatt en passende avgjørelse.

Den fant at 40 prosent av alvorlig skadde pasienter ikke ble sendt direkte til et universitetssykehus. Samtidig ble 45 prosent av personer som ikke var alvorlig skadde sendt til universitetssykehus unødvendig, da skadene deres kunne vært tatt hånd om på et vanlig sykehus.

Ofte ble yngre mennesker sendt til universitetssykehus og eldre ble sendt til vanlige sykehus.

Når kan dette KI-verktøyet konkret bli tatt i bruk?

«Det vil nok ta noen år før det kan testes grundig ut i virksomheten».

«Nesten all helsetjeneste» vil bli påvirket av kunstig intelligens

Stockholm: Politikere ønsker ansikts­gjenkjenning med kunstig intelligens i kollektiv­trafikken

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.