Siden Wilhelm Conrad Röntgen oppdaget røntgenstråler i 1895 er alle røntgenbilder til medisinsk bruk blitt sjekket manuelt av mennesker. Dette er nå i ferd med å endre seg.

DR melder at de ansatte ved røntgenavdelingen på Aalborg Universitetshospital i Danmark har fått en ny «kollega».

Når pasienter der tar røntgenbilder, er det ikke lenger et menneske som ser på bildene først. Kunstig intelligens har tatt over denne oppgaven.

Kunstig intelligens (KI) kan lese røntgenbildene på under ett minutt, med 98 prosent sikkerhet. Dette har så langt kuttet ventetida på avdelingen med en time.

«Nesten all helsetjeneste» vil bli påvirket av kunstig intelligens

«Får du rett diagnose med en gang, kan du unngå å overse noe som vil medføre at pasienten må kalles inn igjen dagen etter», uttaler overlege Christian Pedersen fra ortopedisk kirurgisk avdeling.

Den kunstige intelligensen ble testet på 14 millioner røntgenbilder før den ble tatt i bruk.

Ifølge Pedersen finnes det eksempler på at KI har funnet brudd som de menneskelige ansatte i utgangspunktet hadde oversett. Likevel blir røntgenbildene fremdeles sjekket av de ansatte etterpå.

«Neste hverdag blir alle røntgenbilder og skadejournaler gjennomgått av røntgenlege og ortopedisk kirurg, slik at man kan se om det korrekte er funnet på røntgenbildene».

Akuttmottaket ved Aalborg Universitetshospital har sammen med Farsø Sygehus brukt kunstig intelligens siden i sommer. KI er trolig kommet for å bli.

I framtida kan de ansatte i helsevesenet forvente enda mer hjelp fra kunstig intelligens enn hva tilfellet er i dag.

Studier: Kunstig intelligens kan forbedre deler av helsevesenet

«Førsteprioritet er selvfølgelig andre steder man har bilder å se på, så det kan være andre typer skanninger», påpeker Andreas Møgelmose, som er førsteamanuensis i kunstig intelligens ved Aalborg Universitet.

KI vil derimot også kunne brukes på en lang rekke områder, som å analysere blodprøver for kreft og andre sykdommer.

Ifølge Møgelmose kan introduksjonen av kunstig intelligens i samfunnet sammenlignes med da internett så dagens lys.

«I begynnelsen var det ingen som visste hva de skulle gjøre med internett. I dag kunne ingen tenke seg å leve uten».

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.