Kunstig intelligens (KI) har nådd et nivå hvor det har fått en rekke praktiske bruksområder i samfunnet, og flere vil det bli. Land som USA, Kina og store teknologiselskaper satser milliarder på KI.

Optimister håper at den nye teknologien vil bidra til fremskritt i astronomi, medisin og andre vitenskaper. Pessimister frykter derimot at kunstig intelligens også vil fjerne mange jobber som i dag utføres av mennesker. Denne prosessen er allerede begynt.

Den svenske statskanalen Sveriges Television (SVT) har alt kuttet 200 millioner svenske kroner, og en ny sparepakke innebærer kutt på ytterligere 200 millioner. Kuttene er for store til at frivillig avgang er mulig for alle de ansatte. Noen journalister kommer til å miste jobben. Dette melder Journalisten.no via det svenske fagbladet Journalisten.se.

Det svenske bladet Journalisten har gjort et intervju med SVT-sjef Hanna Stjärne. Der blir det nevnt at mellom 70 og 80 ansatte vil miste sitt arbeid, og blant disse vil rundt en tredjedel være tekstere. Årsaken er at SVT går over til teksting ved hjelp av kunstig intelligens.

«Det er en avdeling som kommer til å påvirkes mye av de tiltakene vi foreslår nå», sier Stjärne.

Redaksjonsklubben i SVT mener imidlertid at KI-teksting ennå ikke fungerer så godt som man kunne ønske. Stjärne mener likevel at dette er framtida. «Vi har hatt automatisert teksting på lokalkanalene i et og et halvt år, så dette er ikke noe nytt for oss. Teknologien utvikles dessuten veldig fort, og vi ser at KI-tekstingen blir bedre».

På spørsmål om hvordan det føles å presentere SVTs største sparepakke i nyere tid, svarer hun: «Det er alvorlig. Det er store innsparinger. Vi jobber hardt for at publikum rammes så lite som mulig, og målet har hele tiden vært å skjerme det redaksjonelle, men dessverre går det ikke å unnta dem lenger».

«Mange i musikkbransjen» vil miste jobben på grunn av kunstig intelligens

Forskning: KI oversatte hjernebølger til tale

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.