En britisk informatiker som regnes som «gudfaren til kunstig intelligens» advarer om effekten stadig mer avansert kunstig intelligens (KI) kan ha på ulikhet i samfunnet. Dette melder BBC.

Professor Geoffrey Hinton fortalte til BBC Newsnight at det ville være nødvendig med en trygdereform som gir faste kontantbeløp til alle borgere, fordi han var «veldig bekymret for at kunstig intelligens skal ta mange dagligdagse jobber».

Han sa at selv om han mener at kunstig intelligens vil øke produktiviteten vil pengene gå til de rike, «ikke til dem som mister jobbene sine, og det kommer til å være veldig dårlig for samfunnet».

Konseptet med en garantert grunninntekt, eller borgerlønn, går ut på at staten skal betale alle en fast lønn, uavhengig av formue.

Kritikerne mener at dette vil bli ekstremt kostbart og ta midler fra offentlige tjenester, samtidig som det ikke nødvendigvis vil bidra til å redusere fattigdommen.

«Kunstig intelligens vil bli tatt i bruk på nesten alle områder og jobboppgaver»

Hinton er en pioner innen nevrale nettverk, som danner det teoretiske grunnlaget for den nåværende eksplosjonen innen kunstig intelligens.

Inntil i fjor jobbet han hos Google, men forlot teknologigiganten for å kunne snakke mer fritt om de potensielle farene ved KI.

Toppforsker slutter i Google og advarer mot kunstig intelligens

Eksperter: AI utgjør en reell risiko for utryddelse av menneskeheten

Professor Hinton gjentok overfor BBC sin bekymring for at trusler på utryddelsesnivå mot menneskeheten kan dukke opp fra kunstig intelligens.

Nyere utvikling viser at regjeringer ikke er villige til å tøyle militær bruk av KI, hevder han, mens konkurransen om å utvikle produkter raskt betydde at det er en risiko for at teknologiselskaper ikke ville legge nok vekt på sikkerhet.

Geoffrey Hinton gjetter at innen fem til 20 år, er det en sannsynlighet på halvparten for at vi må konfrontere problemet med en svært avansert KI som utvikler seg utenfor vår kontroll.

Dette kan føre til en «trussel på utryddelsesnivå» for mennesker fordi vi ville ha «skapt en form for intelligens som bare er bedre enn biologisk intelligens… Det er veldig bekymringsfullt for oss».

Ledende forsker spår utvikling av kunstig superintelligens i nær framtid

Professor Hinton mener at det kan være nødvendig med noe som ligner på Genèvekonvensjonene – de internasjonale traktatene som fastsetter juridiske standarder for humanitær behandling i krig – for å regulere militær bruk av kunstig intelligens. «Men jeg tror ikke det kommer til å skje før det har skjedd veldig stygge ting», la han til.

KI har utviklet seg meget raskt de siste årene. Forskere og myndigheter har måttet kjempe for å holde tritt med utviklingen.

Teknologimilliardæren Elon Musk har flere ganger advart mot potensielle farer fra stadig mer avansert KI.

Musk snakket nylig på en teknologikonferanse om framtida for kunstig intelligens. Han advarte publikum om at den vil ta over de fleste av jobbene deres. Dette melder Daily Mail.

«Hvis du vil gjøre en jobb som er litt som en hobby, kan du gjøre en jobb», sa Musk. «Men ellers vil KI og robotene levere alle varer og tjenester du ønsker».

Elon Musk hevder at kunstig intelligens kan bety slutten på arbeid

Til tross for at Musk er sikker på KIs store rolle i framtida, har han også beskrevet teknologien som sin største frykt.

Space X-sjefen uttaler at han planlegger å sende mennesker til planeten Mars «sannsynligvis innen 10 år, kanskje syv til åtte» – men sa at selv om hans «største håp er Mars – er min største frykt KI».

Det investeres nå enorme summer i hurtig utvikling av kunstig intelligens av private og statlige aktører i mange land. Nvidia har blitt et av verdens mest verdifulle selskaper ved å være en ledende leverandør av maskinvare og programvare for KI.

Elon Musk hevdet nylig at «KI vil være smartere enn noe menneske innen utgangen av 2025». Dette lyder kanskje ekstremt, men noen eksperter tror at han kan ha rett.

Nell Watson, en KI-ekspert og etiker, deler en tidslinje for hvordan teknologien kan utvikle seg. «Selv om ett år er en kort tidsramme, husk at det bare har gått 15 måneder siden ChatGPTs gjennombrudd, som satte KI inn i den offentlige bevisstheten», sa hun til DailyMail.com i april. «Utviklingen fortsetter i et frenetisk tempo siden da, og ser til og med ut til å akselerere raskt».

Hva kan kunstig intelligens bety for din karriere? Fem prodekaner fra Høyskolen Kristiania har snakket med Forskning.no om dette.

Prodekan Kristin Arnesen tror at KI vil føre til store endringer innen de aller fleste yrker. «En vesentlig del av enhver jobb innebærer rutinearbeid. Og i svært mange yrker vil dette arbeidet i stor grad kunne løses med hjelp av KI. Det gjelder særlig innen HR, markedsføring og kommunikasjon. Der har alle store muligheter for å effektivisere arbeidet med KI».

Prodekan Knut-Eric Joslin er enig. Det som skiller KI fra tidligere teknologier, er at kunstig intelligens kan holde seg selv oppdatert. Selv om KI allerede har tatt over flere arbeidsoppgaver, understreker Joslin at vi likevel er tidlig i utviklingen. Teknologien vil få en mye større rolle på sikt. «Jeg tror vi vil oppleve at KI vil bygges inn i alle teknologiske løsninger, både nettsider, apper og businessverktøy».

Ifølge spådommer fra analyseselskapet Servion Global Solutions (SGS) kan 95 prosent av all kundebehandling være drevet av KI innen 2035.

Forskere ved MITs Computer Science and Artificial Intelligence Lab fant imidlertid i januar ut at arbeidsplassene tar i bruk KI saktere enn eksperter hittil har spådd.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.