Globale ledere bør arbeide for å redusere «risikoen for utryddelse» som følge av kunstig intelligens, advarer en gruppe industriledere og eksperter.

I en uttalelse signert av flere titalls spesialister, deriblant Sam Altman, hvis firma OpenAI har utviklet ChatGPT-roboten, heter det at det bør være «en global prioritet å håndtere risikoen fra kunstig intelligens på linje med andre samfunnsrisikoer som pandemier og atomkrig».

ChatGPT kom for alvor i søkelyset i 2022, da den demonstrerte sin evne til å generere essays, dikt og samtaler ut fra de korteste beskjeder – og utløste milliardinvesteringer i feltet, skriver AFP.

Men kritikere og innsidere har slått alarm om alt fra partiske algoritmer til muligheten for massive tap av arbeidsplasser etter hvert som AI-drevet automatisering siver inn i hverdagen.

Ny techboble drevet av AI

Den siste uttalelsen, som ligger på nettstedet til den USA-baserte ideelle organisasjonen Centre for AI Safety, gir ingen detaljer om den potensielle eksistensielle trusselen som AI utgjør.

Men flere av underskriverne, deriblant Geoffrey Hinton, som har utviklet noe av teknologien som ligger til grunn for AI-systemene og er kjent som bransjens far, har tidligere kommet med lignende advarsler.

Deres største bekymring har vært ideen om såkalt kunstig generell intelligens (AGI) – et løst definert begrep for det øyeblikket maskiner blir i stand til å utføre omfattende funksjoner og kan utvikle sin egen programmering.

Frykten er at menneskene ikke lenger vil ha kontroll, noe ekspertene har advart om kan få katastrofale konsekvenser for arten.

Flere titalls akademikere og spesialister fra selskaper som Google og Microsoft har signert det siste brevet, som kommer to måneder etter at milliardæren Elon Musk og andre oppfordret til å stanse utviklingen av slik teknologi inntil det er bevist at den er trygg.
Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.