Mark Zuckerberg er sjef for og kontrollerende aksjonær i amerikanske Meta Platforms, som eier de store sosiale nettverkene Facebook, Instagram og WhatsApp.

Zuckerberg erklærer nå at kunstig generell intelligens (KGI) – når KI blir dyktigere enn mennesker – ikke er langt unna. Dette melder Live Science.

Mark Zuckerberg sa at Meta vil ha «en absolutt enorm mengde infrastruktur» på plass innen slutten av året for å forberede den for å trene en kunstig generell intelligensmodell.

Facebook-gründeren kunngjorde på Instagram at han pumper mer enn 10 milliarder dollar inn i datainfrastrukturen for å utvikle KGI – avansert kunstig intelligens som kan matche eller overgå mennesker på tvers av en rekke kognitivt krevende oppgaver.

«I dag bringer jeg Metas to KI-forskningssatsinger nærmere hverandre for å støtte våre langsiktige mål om å bygge generell intelligens, åpen kildekode og gjøre den tilgjengelig og nyttig for alle i alle våre daglige liv», uttalte Zuckerberg i en innspilt melding. «Det er klart at neste generasjons tjenester krever å bygge full generell intelligens, bygge de beste KI-assistentene, KI-er for skapere, KI-er for bedrifter og andre som trenger tjenester på alle områder av KI».

Live Science påpeker at kunstig intelligens (KI)-systemer som finnes i dag er svært spesifikke og ikke kan forstå nyanser og kontekst like godt som mennesker. Et system med kunstig generell intelligens (KGI) vil derimot kunne løse problemer i et bredt spekter av miljøer. Det vil derfor etterligne flere sentrale trekk ved menneskelig intelligens, spesielt læring og fleksibilitet.

Ikke alle forskere er overbevist om at mennesker kan klare å bygge KGI. Blant de som tror at dette er mulig er det blandede følelser for hva dette eventuelt vil bety for menneskeheten.

Google-sjef Sundar Pichai uttalte i 2018 at feltet for KI-forskning er «mer dyptgripende enn elektrisitet eller ild». I fjor signerte dusinvis av eksperter og fremtredende skikkelser – inkludert OpenAI-sjef Sam Altman og Microsoft-grunnlegger Bill Gates – en uttalelse som understreker det kollektive behovet for menneskeheten for å redusere «risikoen for utryddelse fra KI» sammen med andre samfunnsmessige risikoer som atomkrig.

Men Zuckerberg kunngjør altså nå at hans selskap kjøper 350.000 Nvidia H100 grafikkbehandlingsenheter (GPUer) – noen av de kraftigste grafikkortene i verden – som er nøkkelen til å trene dagens beste KI-modeller. Dette vil mer enn doble Metas totale datakraft for KI-trening, med mål om å bruke datakraft tilsvarende 600.000 H100 GPUer totalt.

Nvidias H100 er den nyere versjonen av A100-grafikkortene, som OpenAI brukte til å trene ChatGPT.

Zuckerberg sa at denne «absolutt enorme mengden infrastruktur» vil være på plass innen slutten av dette året. Selskapet hans trener for tida Metas svar på ChatGPT og Googles Gemini, kalt «Llama 3» – og antyder et fremtidig veikart som inkluderer et fremtidig KGI-system.

Zuckerberg forbereder seg på apokalypsen på Hawaii

58 prosent av spurte forskere frykter kunstig intelligens kan bli vår bane

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.