Facebook vil nå bruke dine private bilder til kunstig intelligens (KI). Dette melder NRK.

Selskapet Meta eier de sosiale nettverkene Facebook, Instagram og WhatsApp. De siste dagene har de sendt et varsel på Facebook.

Meta skal bruke innleggene og bildene dine for å trene datamodellene sine innen kunstig intelligens.

«Det gjelder innlegg (ikke kommentarer) delt av brukere i EU til et offentlig publikum på Instagram og Facebook». Dette skriver Matthew Pollard, talsmann for Meta, i en e-post til NRK. «Kontoer som tilhører brukere under 18 år, er ikke med», understreker han.

KI-treningen starter den 26. juni.

Illustratør: Kunstig intelligens vil «utradere hele mitt yrke»

I praksis betyr det at ansiktstrekkene dine, festbilder eller innlegget hvor du ber statsministeren gå av, kan bli en del av KI-treningen.

«Det er creepy, men også problematisk», sier jurist og personvernrådgiver Ida Thorsrud. Ifølge henne fratar Meta deg opphavsretten til innholdet ditt uten å be om samtykke. «Gang på gang viser Meta at de tar vårt personvern lettvint», sier hun.

Selv om du kan protestere, er det ikke enkelt å melde seg ut. Da Tek.no prøvde, var det ikke mulig i det hele tatt.

Personvernrådgiver Thorsrud er spesielt bekymret for brukere som ikke er teknisk kyndige. Mange kommer ikke til å legge merke til Metas endring i det hele tatt.

«For veldig mange vil denne endringen gå under radaren, og det er alvorlig», uttaler Ida Thorsrud til NRK. «Mitt første råd er å protestere. Mitt andre er: Kom deg ut av Facebook. Det er et gammelt medium som prøver hardt å henge med på KI-kappløpet».

Kunstig generell intelligens som er dyktigere enn mennesker er snart her, erklærer Mark Zuckerberg

Facebook-gründer og Meta-sjef Mark Zuckerberg kunngjorde tidligere i år at han skal bruke 10 milliarder dollar på å gjøre kunstig generell intelligens (KGI) som er dyktigere enn mennesker tilgjengelig i nær framtid.

Ledende forsker spår utvikling av kunstig superintelligens i nær framtid

Zuckerberg sa at Meta vil ha «en absolutt enorm mengde infrastruktur» på plass innen slutten av 2024 for å forberede den for å trene en kunstig generell intelligensmodell.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.