Utviklingen innen kunstig intelligens (KI) går nå meget hurtig. Tunge aktører, spesielt i USA, men også i Asia og Europa, investerer store beløp i KI.

Jamie Dimon, som leder den mektige amerikanske banken JPMorgan Chase, tror at KI «vil bli tatt i bruk på nesten alle områder og jobboppgaver».

«Kunstig intelligens vil bli tatt i bruk på nesten alle områder og jobboppgaver»

Foreløpig er det spesialiserte former for kunstig intelligens som er tatt i bruk, for eksempel for å analysere røntgenbilder på sykehus.

Dansk sykehus: Kunstig intelligens sjekker nå alle røntgenbilder

Noen har derimot som mål å skape mye mer avansert kunstig generell intelligens (KGI).

Facebook-gründer Mark Zuckerberg kunngjorde i januar 2024 at han pumper mer enn 10 milliarder dollar inn i datainfrastrukturen for å utvikle KGI – avansert kunstig intelligens som kan matche eller overgå mennesker på tvers av en rekke kognitivt krevende oppgaver.

Kunstig generell intelligens som er dyktigere enn mennesker er snart her, erklærer Mark Zuckerberg

Det er delte meninger om det faktisk er mulig å skape kunstig generell intelligens. Blant de som tror at dette kan være mulig er det ikke alle som er overbevist om at det er en god idé å gjøre.

Hvis vi virkelig kan skape maskiner som overgår de mest intelligente mennesker, vil dette være positivt eller negativt for menneskeheten?

Den amerikanske informatikeren Ben Goertzel, administrerende direktør i SingularityNET, har bidratt til å popularisere begrepet kunstig generell intelligens (artificial general intelligence, AGI).

Goertzel tror vi kan være på vei til å skape en kunstig intelligens som er like smart som mennesker allerede innen 2027. Dette melder Live Science.

Han kom med denne påstanden under de avsluttende bemerkningene på et KGI-toppmøte 1. mars i Panama.

Goertzel bemerket at KI-forskning går inn i en periode med eksponentiell vekst, og bevisene tyder på at kunstig generell intelligens (KGI) – der KI blir like dyktig som mennesker på tvers av flere områder uavhengig av de opprinnelige treningsdataene – er innen rekkevidde.

Ben Goertzel antydet at 2029 eller 2030 kan være de mest sannsynlige årene da menneskeheten vil bygge den første avanserte KGI, men at dette kan skje så tidlig som i 2027.

Hvis en slik maskin er designet for å kunne omskrive sin egen kode, kan den meget raskt utvikle seg til en kunstig superintelligens (KSI) – som Goertzel løst definerte som en KI som har kognitiv kapasitet og datakraft tilsvarende hele den menneskelige sivilisasjonen kombinert.

«Ingen har laget kunstig generell intelligens på menneskelig nivå ennå. Ingen har solid kunnskap om når vi skal komme dit. Jeg mener, det er kjente ukjente og sannsynligvis ukjente ukjente. På den annen side virker det for meg ganske sannsynlig at vi kunne komme til KGI på menneskelig nivå innen, la oss si, de neste tre til åtte årene», uttalte han.

Goertzel innrømmet imidlertid at han kan ta feil, men utdypet:

«Mitt eget syn er at når du kommer til KGI på menneskelig nivå, kan du innen noen få år få en radikalt overmenneskelig KGI – med mindre KGI truer med å strupe sin egen utvikling ut av sin egen konservatisme», la Goertzel til. Han tror at når en kunstig generell intelligens blir i stand til å reflektere over seg selv «så kan den gjøre ingeniørvitenskap og vitenskap på et menneskelig eller overmenneskelig nivå. Den bør kunne lage en smartere KGI, deretter en enda smartere KGI, deretter en intelligenseksplosjon».

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.