Tidligere var det sveisere og lagerarbeidere som ble erstattet av roboter. Nå er det programmerere og annonsører som får konkurranse fra kunstig intelligens (KI). Og denne gangen er endringen spådd å gå raskere.

Mellom en tredjedel og to tredjedeler av kunnskapsarbeidernes jobber kan erstattes av KI, viser analyser fra banken Goldman Sachs og konsulentfirmaet McKinsey. Kontorarbeidere og skapere er i forkant av automatisering denne gangen, når KI nå også er «generativ» og kan lage innhold.

En av dem som fikk smake på hva dette betyr er Jessica Lynn Nalbach. Tidligere i år måtte hun og 24 andre grafiske designere gå fra spillselskapet Mindark i Göteborg. Som en konsekvens er hun nå tvunget til å forlate Sverige og flytte hjem til USA.

«Det kom som et sjokk, vi var ikke forberedt på det i det hele tatt. Det føltes som om jeg ble erstattet av KI», sier Jessica til SVT.

Administrerende direktør i Mindark Henrik Nel sier at teknologien muliggjør effektiviseringer i virksomheten.

«Selv om det har vært en tøff beslutning å si opp ansatte, er det vår strategi å utnytte og tilpasse seg den eksponentielle utviklingen av KI som skjer akkurat nå».

Men kunne de ikke ha beholdt staben og brukt produktivitetsgevinsten til å produsere mer i stedet?

«For å lage en analogi angående teknologi: Hvis du har et fiskeselskap som sysselsetter sportsfiskere, og fisketrålere er oppfunnet. Å fortsette å ha ekstra ansatte som er sportsfiskere når man i tillegg har trålere gir ikke lenger like mye mening».

Daron Acemoglu, professor i økonomi ved Massachusetts Institute of Technology, spår at generativ kunstig intelligens vil påvirke hele økonomien fordi det innebærer et grunnleggende teknologiskifte.

Det finnes kunstig intelligens som har potensial til å være «arbeidervennlig», hvis den brukes på riktig måte.

Men Acemoglu er bekymret for at teknologi, i stedet for å styrke folk på jobb, fremfor alt vil brukes til å erstatte mennesker.

«Det er det de første selskapene som bruker det ser ut til å gjøre. Men du kan også bruke det slik at kontoransatte blir mer produktive og kan utføre nye oppgaver, slik at det også skapes nye jobber».

KI-utviklingen sies å revolusjonere arbeidsmarkedet. Men mens noen står i fare for å bli faset ut, kan andre bli nødvendig i enda større grad i framtida.

«Det vil ikke erstatte en eneste hjelpepleier», sier Stefan Axelsson, professor i informatikk ved Stockholms universitet, til SVT.

Kunstig intelligens har en økende plass i arbeidsmarkedet. Ny teknologi kan allerede skrive programkode og tekster som holder høy kvalitet. Daniel Gillblad, forskningsleder ved AI Sweden, mener enkelte faggrupper må begynne å justere og lære seg de nye verktøyene, ellers risikerer de å bli utelatt.

«De som jobber med programmering eller med tekst på ulike måter vil måtte justere og bruke de verktøyene som finnes», sier han.

Men ikke alle jobber er like påvirket av dette. Førskolelærere og helsesøstre trenger ikke bekymre seg for å bli fullstendig erstattet av KI, påpeker Gillblad.

«En krevende jobb med tanke på menneskelige relasjoner er vanskeligere å erstatte», hevder han.

Stefan Axelsson ved Stockholms universitet er enig.

«En robot på en førskole ville ha problemer med å ta vare på et barn. Men personalet vil kunne få hjelp til rutinemessig administrasjon av KI», sier han.

Blant yrkene som vil bli mye berørt av kunstig intelligens er journalister, oversettere og advokatfullmektiger

Sykepleiere, førskolelærere og tannleger vil trolig bli mindre berørt på kort sikt.

Journalister i dansk avis mister jobben til kunstig intelligens

Elon Musk hevder at kunstig intelligens kan bety slutten på arbeid

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.