Kunstig intelligens (KI) kan brukes i kampen mot terrorisme. Svenske forskere har utviklet et KI-verktøy som leter etter ledetråder i skriftlig kommunikasjon som kan avsløre voldelige menn.

«Verktøyet er en assistent som gjør oss mennesker i stand til å gjøre bedre vurderinger», kommenterer forsker Lisa Kaati til SVT.

De største terrortruslene mot Sverige vurderes å komme fra personer som handler på egenhånd. Å finne slike personer er vanskelig, men verktøyets algoritmer kan hjelpe.

Det KI-baserte verktøyet har fått navnet Dechefr og er basert på flere års forskning på kommunikasjonstrusselvurderinger. Formålet med verktøyet er å kunne avdekke potensielle ensomme voldsutøvere ved å identifisere ulike typer varslingsatferd i for eksempel e-post eller innlegg i diskusjonsfora.

Lisa Kaati er foreleser ved Institutt for data- og systemvitenskap ved Stockholms universitet og en av forskerne som har vært med på å utvikle verktøyet.

«Folk har ikke mulighet til å lese gjennom alle former for kommunikasjon som kan være problematiske i dag. Derfor trenger vi et verktøy som kan hjelpe oss med å sortere informasjon», sier hun, og legger til at det alltid må gjøres en manuell vurdering i etterkant.

Advarselsatferd som verktøyet kan flagge inkluderer dersom en person uttrykker mye sinne, er veldig fiksert på et bestemt tema eller snakker mye om tidligere voldsutøvere.

«Bare fordi du har en, to eller tre av varslingsatferdene betyr ikke det at du er en person som vil begå en voldshandling, men det handler mer om et helhetsbilde», hevder Kaati.

Sikkerhetspolitiet ønsker ikke å svare på spørsmål fra SVT om svenske myndigheter bruker Dechefr eller lignende verktøy i jakten på potensielle voldsutøvere.

Ifølge Lisa Kaati er verktøyet unikt. I dag brukes det av selskaper og politimyndigheter som jobber ved ulike skoler i USA, sier hun: «I USA er det mer naturlig å gjøre trussel- og risikovurderinger av enkeltpersoner. Det er mer en del av et strukturert arbeid, men jeg tror det er et stort potensial for dette verktøyet i Sverige».

OL i Paris 2024: Bekymring over fransk plan for overvåkning med kunstig intelligens

En rekke britiske butikker bruker ansiktsgjenkjenning med kunstig intelligens for å ta butikktyver

Forskning: KI oversatte hjernebølger til tale

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.