Kunstig intelligens blir stadig mer avansert og benyttes på stadig flere områder i samfunnet. Som all ny teknologi kan det brukes på både positive og negative måter. Automatisering med avanserte roboter og datamaskiner kan potensielt fjerne millioner av jobber. Noen teknologer som milliardæren Elon Musk advarer mot at kunstig intelligens kan utgjøre en potensiell trussel mot samfunnet.

Avisen The Washington Post rapporterer at det i USA allerede har vært flere saker der personer er blitt svindlet for betydelige pengebeløp ved hjelp av den nye teknologien. Typisk har svindlere gått etter eldre mennesker med stemmen til en yngre slektning for å få dem til å gi ut penger til et formål som haster.

Kunstig intelligens er blitt så avansert at det er mulig å kopiere eller klone stemmen til dine slektninger eller venner, og foreta falske telefonsamtaler som dem.

En svensk ekspert bekrefter at det nå er mulig å klone din stemme ved hjelp av relativt beskjedne mengder video eller lydopptak av noe du sier. Bedragere kan så bruke din klonede stemme til å svindle dine venner eller slektninger for penger.

En journalist fra SVT gjorde en liten test med sin egen stemme på både engelsk og svensk. Foreløpig var resultatet på svensk ikke helt overbevisende. Kunstig intelligens har så langt et mye større datagrunnlag på engelsk. Utviklingen på feltet går derimot svært hurtig. Det er trolig kun et spørsmål om tid før vi opplever svindel utført med kloning av stemmer også i de nordiske landene.

To menn dømt for grove eldrebedragerier – slipper fengsel

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.