Årets KI-svenske heter Max Gordon og er overlege ved Danderyd sykehus. Der utvikler han kunstig intelligens (KI) som kan brukes i helsevesenet.

«KI går raskt inn i helsevesenet nå. Det er et fantastisk verktøy for å ta seg av det kjedelige arbeidet og løse det for oss», sier Gordon til SVT.

Max Gordon har jobbet med kunstig intelligens i helsevesenet i snart ti år. Først handlet det mye om å få KI til å tolke røntgenbilder, for eksempel for å oppdage beinbrudd. Men det gikk ikke så knirkefritt som man skulle tro.

«Da vi sendte dataene til KTH fikk vi først til svar at det ikke fungerte. Men etter litt mer arbeid gikk det, og vi var de første i verden som publiserte at datamaskinen kunne finne brudd like godt som en ortoped».

En stor del av pleiepersonalets arbeidstid går i dag til administrativt arbeid. Den nye teknologien betyr at deler av det arbeidet kan automatiseres og administreres av KI, sier Max Gordon.

«KI er et perfekt verktøy for å fjerne mye av administrasjonen. Dette gjør at vi kan jobbe raskere og mer effektivt – uten å måtte løpe fortere».

Det forventes at kunstig intelligens etterhvert vil påvirke nesten alle deler av helsevesenet.

Ved Danderyd sykehus er det et forskningslaboratorium for kunstig intelligens (KI).

«Så vidt vi vet er det ganske unikt. Målet er å lage ‘lokalprodusert’ KI her, kun få meter fra pasientene», kommenterer spesiallege Martin Magnéli.

Laboratoriet ved Danderyd sykehus drives i nært samarbeid med Karolinska institutet. Det går under navnet CAIR-lab, hvor CAIR står for Clinical AI Research.

Laboratoriet startet i 2021 og ledes av Max Gordon og Martin Magnéli, men involverer mange forskere og leger i flere land.

«Vi har laget mange prosjekter sammen med forskere både her på sykehuset, i resten av Stockholm og Sverige, men også med forskere i blant annet Østerrike», sier Magnéli.

Akkurat nå testes en ny type teknologi for å hjelpe helsepersonell med å overvåke pasienter med visse medisinske tilstander der pasientene står i fare for å falle.

«I hele tiden jeg har jobbet i helsevesenet, har jeg tenkt på om det ikke finnes et bedre system for å forhindre fall», sier sykepleier Jessica Öster ved Södertälje sykehus til SVT.

Omtrent åtte prosent av alle helseskader er relatert til fall. Derfor tester Södertälje sykehus nå en ny KI-teknologi som skal kunne forutsi når det er sannsynlig at en pasient faller.

Fall er vanlig i helsevesenet, spesielt blant eldre og pasienter som har fått hjerneslag, hoftebrudd eller demens.

Rundt 40 prosent av disse ulykkene resulterer i skader eller funksjonsnedsettelser og noen ganger til og med dødsfall.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.