Fire av ti nordmenn sier at de ikke bryr seg om en sang de liker er laget av kunstig intelligens eller et menneske. Den norske artisten og produsenten Espen Lind tror at noen typer artister blir enda viktigere fremover, men at andre vil miste jobben.

«Flere av de som for eksempel lager stemningsmusikk til TV-serier eller reklamer, de vil snart bli arbeidsledige», sier Lind til NRK. «Det er allerede svært imponerende hva kunstig intelligens kan få til i musikkverdenen», legger han til.

Ole Henrik Antonsen er styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) og selv komponist. Han er bekymret over pengestrømmen fremover.

Hvem skal få betalt når maskiner i større grad «eier» musikken? Maskinene bruker fremdeles musikk laget av ekte musikere som ingredienser når de produserer nytt materiale. Så hvilke artister skal da få betalt?

«Rettigheter er utvilsomt en stor utfordring», påpeker Antonsen. «Det er et nytt paradigmeskifte her. Derfor må også hele lovverket endres», sier Ole Henrik Antonsen.

Den svenske gründeren Daniel Ek, sjefen for musikkstrømmetjenesten Spotify, sier han ikke har noen planer om å forby innhold skapt av kunstig intelligens fra sin plattform.

Ek uttaler til BBC at å lage musikk er legitim bruk av den nye teknologien. Han mener likevel at kunstig intelligens (KI) ikke bør brukes til å etterligne menneskelige artister uten deres samtykke.

Daniel Ek innrømmer også at bruk av KI i musikk sannsynligvis vil bli diskutert i «mange, mange år» fremover. Ikke minst gjelder dette i tilfeller hvor ny musikk skapt av kunstig intelligens tydelig ble påvirket av eksisterende artister, men ikke direkte etterlignet dem.

Flere kunstnere uttaler seg kritisk mot den økte bruken av kunstig intelligens i de kreative næringene.

Milliardsatsing på KI-forskning: – Optimisme, men også berettiget uro

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.