Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) har et ambisiøst mål på vegne av regjeringen Støre: Innen 2025 skal 80 prosent av offentlig sektor i Norge ta i bruk kunstig intelligens (KI). Dette melder NRK.

«KI er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor», mener Tung.

Målet med 80 prosent KI, er at ansatte skal kunne fokusere på oppgaver de er spesielt gode til, mens KI tar hånd om de mer rutinepregede oppgavene. «Vi trenger å frigjøre arbeidskapasitet til det som faktisk er viktig».

Regjeringen Støre vil hindre import av poteter, presser opp prisene

Må vi revurdere eksamen på grunn av kunstig intelligens?

Ifølge ministeren benytter kun én av fire statlige virksomheter, som departementer og direktorater, seg av kunstig intelligens i dag.

Spesielt innen saksbehandling og helsevesenet har KI vist seg nyttig. Det kan for eksempel gjøre det mulig å gå gjennom søknader raskere, finne ut om et bein er brukket eller lese MR-bilder tatt av hodet til MS-pasienter.

Karianne Tung er overbevist om at 80 prosent KI innen neste år er både gjennomførbart og nødvendig.

Postdoktor Lisa Reutter forsker på hvordan norsk offentlig sektor bruker KI. Hun mener det ikke er realistisk å øke bruken til 80 prosent på en forsvarlig og fornuftig måte innen 2025.

«Det er så urealistisk, at jeg nesten må le litt», uttaler hun til NRK.

Reutter sier vi først må finne ut hvilke problemer vi har, deretter komme med løsninger. «Det hjelper ikke bare å ønske seg mer KI. Vi trenger nok finansiering, kompetanse og klare politiske mål».

Hun mener veiledninger fra myndighetene er for vage og kan forstås på mange måter. Det gjør det vanskelig for virksomhetene å omskape disse til verdifulle prosjekter.

Et annet problem er mangelen på tilgang til høykvalitetsdata, som fører til at KI-modeller ikke alltid gir nøyaktige resultater.

«Det ser ut som ministeren ikke forstår kompleksiteten i det å lage KI som gagner samfunnet».

«Men hvis målet er at offentlig sektor skal bruke ChatGPT for å skrive e-poster raskere, så kan ministeren nå 80 prosent KI-bruk innen 2025», sier Lisa Reutter.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.