Moderaterna (M) og Kristdemokraterna (KD) i Region Stockholm ønsker å innføre ansiktsgjenkjenning ved bruk av kunstig intelligens (KI) i Storstockholms Lokaltrafik (SL), kollektivtrafikken i Stockholms län. Målet er å fange flere kriminelle. Dette melder SVT.

Karl Henriksson (KD), gruppeleder i trafikkutvalget Region Stockholm, og Kristoffer Tamsons (M), nestleder i trafikkutvalget Region Stockholm, argumenterer for dette synspunktet i et innlegg i avisen Aftonbladet:

Trygghet er ikke bare en følelse; det er en grunnleggende rettighet som krever handling. Alle gode krefter må nå mobiliseres mot gjengene, volden og forbrytelsene. Implementering av ansiktsgjenkjenning i sikkerhetskamerasystemet er en måte for Region Stockholm å gjøre en forskjell. La hvert kamera bli en frontlinjesoldat, og hver piksel et våpen mot organisert kriminalitet.

«Allerede i dag bruker politiet våre sikkerhetskameraer og tar bilder tusenvis av ganger i året. Dette er en måte å gjøre det raskere og smartere på», kommenterer Henriksson.

I dag brukes mer enn 20.000 sikkerhetskameraer i SL-trafikken. Mange av kameraene overvåkes i sanntid av ansatte ved SLs vaktsentral.

Nå ønsker altså Kristdemokraterna og Moderaterna i Stockholmsregionen at kunstig intelligens skal brukes til for eksempel ansiktsgjenkjenning av passasjerer.

«Politiet skal ikke kunne ransake noen til enhver tid. Men hvis du for eksempel blir varetektsfengslet i ditt fravær, mistenkt for grov kriminalitet, synes jeg det er svært rimelig å bruke alle ressursene som finnes på å søke etter personen», sier Karl Henriksson (KD).

KD og M ser imidlertid ut til å ha vanskeligheter med å få forslaget gjennom.

Ifølge trafikkregionråd Anton Fendert fra Miljöpartiet (MP) er den styrende koalisjonen i Region Stockholm imot å overvåke kollektivtrafikken ved hjelp av kunstig intelligens. «Dette gjør de for å holde vennene sine i SD fornøyde. Vi vil ikke innføre noen KI-overvåking», sier Fendert.

En undersøkelse fra 2023 antydet derimot at et flertall av svenskene mener at å bekjempe kriminalitet er viktigere enn å beskytte personlig integritet og privatliv. 70 prosent av dem synes at kameraovervåking med ansiktsgjenkjenning bør tillates på offentlige steder for å legge til rette for kriminalitetsbekjempelse.

«Det er en veldig stor andel av svenskene som er positive til kameraovervåking og det overrasket meg at det er et så stort flertall». Dette uttalte Måns Jonasson, ekspert ved Internetstiftelsen, til SVT.

Sverige: Lov om hemmelig avlytting kan bli permanent

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.