Helsedirektør Björn Eriksson i Region Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB 

Region Stockholm er på bristepunktet, et økende antall koronapasienter fyller opp intensivavdelingene. 99 prosent av kapasiteten er i bruk.

Stockholm er «betraktelig mye hardere» rammet av pandemien enn andre regioner, sier region Stockholms helsedirektør Björn Eriksson.

– Vi ser just nu en mycket allvarlig situation och vi behöver hjälp, sa han på en pressekonferanse i ettermiddag, skriver Aftonbladet.

Regionen har totalt 160 intensivplasser, tirsdag var 99 prosent av dem i bruk. 89 av intensivpasientene er alvorlig syke covid-pasienter.

– Det betyder att om det kommer en till patient, så måste vi ändå ordna plats. Men intensivvården är ju det sista skyddsnätet, så det är ett väldigt allvarligt läge, sier Björn Persson, verksamhetschef for intensivbehandling ved Karolinska universitetssjukhuset til Dagens Nyheter.

Totalt har regionen 825 pasienter i akutsjukvården. Persson understreker alvoret:

– Det är verksamhet som handlar om liv och död.

Han legger til at et så høyt belegg riskerer å heve terskelen for intensivbehandling, det vil si at personer som normalt ville fått plass, ikke får det.

Både antall smittede og innlagte på sykehus viser faretruende stigning i Stockholm.

– När vi tittar på antalet patienter med covid som är inlagda på geriatrik och akutsjukhus så ser vi att det vi trodde var en platå och början till nedgång nu har förbytts tills dess raka motsats. Det var precis den här utvecklingen vi inte ville se, sier hälso- och sjukvårdsdirektör Eriksson.

Intensivavdelingene på Stockholms sykehus er praktisk talt fulle. Man har ikke lenger noen margin.

– 83 patienter behöver i dag intensivvård, det motsvarar i princip samtliga iva-platser. Vi vill hela tiden ligga steget före, genom att öppna fler vårdplatser så att de finns tillgängliga när behov uppstått. Vården är så hårt pressad att det inte finns några marginaler, säger Björn Eriksson.

Antall døde av covid-19 øker også. Björn Eriksson er oppgitt og synes det virker som om stockholmerne ikke bryr seg om den alvorlige situasjonen.

– Nu får det vara nog. Det kan inte vara värt det här för att ha after work och trängas för julklappshopping eller ses över en adventsfika. Konsekvenserna blir fruktansvärda.

Sverige har nå passert 300.000 registrerte smittetilfeller, 7.061 nye siste døgn. Det har vært 99 nye dødsfall siden tirsdag, og koronaviruset har dermed krevd 7.296 liv.

Det tilsvarer 71 dødsfall per 100.000 innbyggere, mens Norge til sammenligning har 6.

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.