Foto: FT bild

En koronasmittet ulovlig innvandrer som trenger intensivpleie kan bli prioritert foran en eldre svensk statsborger. Det er følgen av de prioriteringsprinsipper som svensk helsevesen bruker når intensivplassene fylles opp av koronasmittede pasienter, skriver Nyheter Idag.

– Prioriteringsprinciperna säger att vi ska prioritera utifrån medicinska behov och att alla människor har lika värde, säger Thomas Lindén, avdelningssjef i Socialstyrelsen.

Forrige uke meldte den svenske Socialstyrelsen at landet hadde 526 plasser på intensivavdelinger, og at det ikke ville være nok.

– Vi kan hamna i ett läge där vi tydligare behöver prioritera, sier Thomas Lindén.

Socialstyrelsen har tatt i bruk retningslinjer for hvordan helsepersonell skal prioritere dersom det ikke er nok intensivplasser. Eldre og pasienter med dårlig helse skal da nedprioriteres til fordel for pasienter som har bedre sjanse til å overleve.

«I samband med en extraordinär resurssituation måste intensivvårdsresurserna däremot reserveras för patienter där intensivvården har stor sannolikhet att bidra till fortsatt överlevnad», skriver Socialstyrelsen i en fersk guide.

På sin nettside skriver Socialstyrelsen:

«Regioner är skyldiga att erbjuda vård utifrån den enskildes medicinska behov och i enlighet med de prioriteringsgrunder som gäller inom hälso- och sjukvården samt i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta gäller alla som vistas i Sverige och som har ett medicinskt behov av vård.»»

Til Nyheter Idag sier Thomas Lindén at helsepersonell ikke skal gjøre prioriteringer utfra statsborgerskap.

– Prioriteringsprinciperna säger att vi ska prioritera utifrån medicinska behov och att alla människor har lika värde. Det innebär för en som arbetar inom sjukvården att det är de människor man har framför sig, då ska man inte fundera över legal status, medborgarskap eller så, utan det är det medicinska behovet som ska styra.

– En annan fråga är hur regionerna gör med personer som kanske inte har uppehållstillstånd som ”papperslösa” och andra. Där är det viktigt, dels för att de ska få vård men också för att smittskyddet ska fungera. Både för de individerna och för samhället i stort kan det vara viktigt att de får vård för att stoppa smittspridning, sier Lindén.

Thomas Lindén retter en appell til de svenske regionene:

– Vi tror att det vore bra om regionerna klargör hur man tänker bereda vård till «papperslösa» och andra utan legal status.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.