Nytt

Foto: Frank May / NTB scanpix

Coronaviruset herjer på svenske sykehjem. Ett selskap, Familjeläkarna, har ansvar for litt under halvparten av sykehjemmene i Region Stockholm. På 45 av sykehjemmene hvor legene deres arbeider, så har 230 eldre beboere blitt registrert med smitte. 50 av disse har allerede dødd. Stefan Amér i Familjeläkarna er blitt intervjuet av SVT. Han sier at medarbeiderne må ha bedre og mer beskyttelsesutstyr:

– Det här är de sköraste patienterna vi har och både för patienternas skull och vården är det viktigt att de får fortsätta vårdas där de är. Men det förutsätter att medarbetarna har rätt skyddsutrustning, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna, till SVT.

– Problemet är att på många håll så har man bara skyddsmaterial för dagar eller i värsta fall timmar framåt. Det skapar stor oro bland personalen på boendena som kan leda till stor frånvaro om de inte vågar arbeta, legger han til.

– Regionen har svårt att prioritera kommunal verksamhet, men man måste se till patienten och de medarbetare som vårdar coronapatienter. Oavsett om de får lön från kommunen eller regionen.

Capio Legevisitten er et annet selskap som har ansvaret for nesten like mange sykehjem som Familjeläkarna. De vil ikke oppgi hvor mange av deres pasienter som er smittet med coronaviruset.

SVT nyheter sier at de ikke har lykkes i å få noen totaltall over antall smittede på sykehjem fra pressetjenesten i Region Stockholm.

SVT